wtorek, 30 listopada 2021

Słodki omlet na deser lub na niedzielne śniadanie

Przepis oparty o słynny austriacki Kaiserschmarn. Główna różnica to dodatek białego kremowego twaroszku.
 
Ogromna frajda przede wszystkim dla dzieci

Składniki:  
3 żółtka  
3 białka 
3 łyżki cukru 
szczypta soli 
5 łyżek gładkiego twarożku o neutralnym smaku
1 op. cukru waniliowego (7 g) nie mylić z wanilinowym
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka mąki kartoflanej 
sklarowane masło do smażenia 
1 szklanka mrożonych malin 
2 – 3 łyżki cukru pudru 
1 – 2 łyżki soku z cytryny 
 
Wykonanie: 
1.)  Oddzielić żółtka od białek. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę o kremowej konsystencji.*
Nie ubijać na sztywno!
Żółtka zmiksować na biało z dodatkiem cukru. Wymieszać na gładko z obydwiema mąkami i kolejno z twarożkiem. Dodać przyprawy i ostrożnie połączyć z pianą.
 
2.) Wlać na średnio rozgrzaną patelnię o powoli  smażyć na sklarowanym maśle. Gdy spód się dobrze zetnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 - 5 minut. Środkowa półka, grzeje sama góra. 
 
Słodki dodatek w postaci konfitury jest absolutnie dowolny. Np. w Austrii rutynowo podaje się ze śliwkami usmażonymi na słodko
 
3.) Maliny po rozmrożeniu i osączeniu zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 
 
4.)    Podawanie: dnie podawać podlane świeżo przygotowanym syropem z malin.
 
* sól do ubijania białek - dodaje się ze względu dla lepszego kontrastu smakowego a nie w celu łatwiejszego ubijania

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

2 komentarze:

  1. Robię go z mąką kokosową i z mascarpone. Jak zwykle "na oko", a zamiast konfitury często daję ciemną tahinę.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za opóźnioną reakcję na Twój wpis ale ostatnio dość rzadko zaglądam na własnego bloga. Otoczenie się boczy, że kradnę czas, który powinienem poświęcić rodzinie. Głównie dlatego, że pisząc na blogu mam z tego tylko własną przyjemność.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...