wtorek, 23 listopada 2021

Majonez bez żółtka też jest możliwy ...

... i wcale nie gorszy, a za to zdrowszy.

Zarówno jako uzupełnienie przystawek albo tradycyjnie do sałatek jarzynowych

Składniki:
1 łyżeczka gładkiej (ostrej) musztardy - najlepiej Dijon
0,5 szklanki pełnego mleka
1 - 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1,5 szklanki oleju rzepakowego względnie słonecznikowego*
3 łyżki gładkiego białego twarożku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!

Wykonanie:
1.) W głębokim naczyniu za pomocą blendera na wysokich obrotach zmiksować mleko z dodatkiem soku z cytryny, musztardy i przypraw.

2.) po upływie 2 - 3 minut cienkim strumyczkiem zacząć wlewać olej aż do wyczerpania przygotowanej ilości.

3.) Na koniec w celu zgęszczenia miotełka do ubijania piany wmieszać twarożek. Nie miksować.
 
* generalnie w przypadku majonezu oliwę z oliwek należy stosować z umiarem. W przesadnej ilości wniesie gorzki smak; jeżeli ma wejść w skład to tylko jako małe uzupełnienie
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

2 komentarze:

  1. Myślałam, że jest oparty ten majonez na samym białku, bez żółtka, bo to żółtko zawiera dużo prawdziwego białka, a nie białko.Generalnie jeśli idzie o zbijanie cholesterolu to 1 do 3 całych jajek dziennie nie podwyższa cholesterolu.Poza tym znane są przypadki wegan, którzy nie jedzą zupełnie nic pochodzenia zwierzęcego a mają wysoki cholesterol. Po prostu ich wątroby bardzo źle pracują.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromne grono znajomych nadal jest wystraszone złą opinią na temat cholesterolu zawartego w jajkach. Panicznie odsuwają na brzeg talerza wszystko co tylko przypomina kawałek jajka. Także przepiórczego. To jest zapiekły zabobon, którego nie da się już wyplenić.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...