poniedziałek, 28 lutego 2022

Pasta do pieczywa na Środę Popielcową

Taki sobie pomysł na dość banalną pastę do kanapek przygotowywanych na ostatki.

Jest ważne aby nie rozgniatać obu składników na jednolitą masę. Powinno wyraźnie być widoczne, że pasta składa się z dwóch różnych komponentów
Składniki: 
1 puszka sardynek w oleju                                                                                    
 (najlepiej portugalskich bo są doskonałe w smaku)                                             
- i tyle samo łagodnego sera Gorgonzola - najlepiej oryginalnego włoskiego,  w razie potrzeby jedna lub kilka łyżek oliwki spod sardynek 
 
Wykonanie:                                                                                                                         1.) Obowiązuje zasada aby zachować proporcję składników w ilości 1 x 1.  To znaczy, że na każde 100 g sera powinno przypadać netto tyle samo sardynek.

2.) W odpowiednim naczyniu widelcem rozgnieść oba składniki na niezbyt jednolitą masę. Gdyby ser okazał się bardzo ścisły dodać nieco oleju spod sardynek.                                                                                                            

3.) Podawanie: powstałą pastą smarować kromki absolutnie świeżej bagietki - bułki wrocławskiej.  Podawać na przyjęciach jako przekąskę do lampki musującego wytrawnego wina


Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Cielęcina z tuńczykiem czyli vitello-tonnato ale inaczej

Vitellto tonnato, to słynne danie włoskiej kuchni. Pieczoną cielęcinę, pokrojoną na zimno w cienkie plastry, podaje się z tuńczykowym sosem ...