czwartek, 21 kwietnia 2022

Dania z jaj na stole

 Jajecznica a'la Obauer, którą do iście królewskiego śniadania, na życzenie podaje się w hotelu Obauer w Werfen w Austrii (k/Salzburga)

Potrzebna jest metalowa foremka o kwadratowym kształcie i wysokości ścianek 5 cm
 

Do rondelka o grubym dnie wbić dwa jaja.

 Dodać małą łyżkę wazową śmietanki kremówki 36% Tylko lekko posolić!

Jeszcze na zimno świeżo wlaną śmietanę mocno roztrzepać z jajami!


Postawić na nie za bardzo gorącej płycie i nadal szybko mieszać miotełką – trzepaczką do sosów. Zanim jajecznica zacznie gęstnieć potrwa to kilka dobrych minut!

Wymagana jest cierpliwość bowiem jajecznica ma być faktycznie tylko lekko ścięta
 

Gdy masa tylko lekko się zetnie, natychmiast zdjąć z płyty i dalej szybko mieszać.
Foremkę należy po brzegi wypełnić gorącą jajecznicą, przy czym nie wolno się guzdrać bo całość stygnie. Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach, ozdobione listkami zielonej pietruszki lub bazylii.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Cielęcina z tuńczykiem czyli vitello-tonnato ale inaczej

Vitellto tonnato, to słynne danie włoskiej kuchni. Pieczoną cielęcinę, pokrojoną na zimno w cienkie plastry, podaje się z tuńczykowym sosem ...