sobota, 30 grudnia 2023

Wykwintny barszcz szodon* na otwarcie Nowego Roku

Barszcz szodon* na wyjątkowe okazje; w żadnym wypadku gotowany na wędzonce!
(przepis na 8 porcji)

Podstawową atrakcją tego barszczu jest puszysty pyszny sos na bazie żółtek i musującego wina
 

Składniki:
1,2 litra czystego mocno aromatycznego barszczu w/g przepisu podstawowego
3 absolutnie świeże żółtka
90 ml dobrego gatunkowo wytrawnego białego wina musującego
2 szczypty soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
120 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
1 łyżeczka świeżo i bardzo drobno posiekanego kopru lub zielonej pietruszki

Wykonanie:
1.) Żółtka z dodatkiem musującego wina, 1 szczypty soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu ubić trzepaczką nad  gorącą kąpielą wodną na pienisty gęsty sos.

2.) Śmietankę z dodatkiem 1 szczypty soli osobno ubić na niezbyt sztywną kremową masę.

3.) Bardzo gorący barszcz wlewać do wysokich szklanek z uchem  Do każdej porcji na powierzchnię dać po 1 - 2 łyżki sosu z żółtek z musującym winem i po 2 łyżki ubitej śmietany. Posypać odrobiną siekanej zieleniny i natychmiast podawać.

4.) Podawanie: zasadniczo podaje się podczas uroczystych okazji, np. na przyjęciach sylwestrowych.


*  -  szodon - nazwa pochodzi od francuskiego chaudeau - w tamtejszej kuchni gęstego puszystego sosu ubijanego nad parą na bazie żółtek i wina

Udanej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku życzy

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...