czwartek, 11 stycznia 2024

Słodkie papryczki snacks* nadziewane rybą jako eleganckie przekąski

Słodkie papryczki snacks* nadziewane pstrągiem
 
Podaje się na letnio ciepło. Znaczy ani gorące ani zimne
 
Składniki:
300 – 400 g czystego mięsa z dowolnego gatunku pstrąga*
3 x 3 kolorowych papryczek snack (czerwone, żółte i zielone)**
2 - 4 łyżki masła (w ilości wg uznania)
1 cytryna
sól
czerwona papryka w proszku
biały pieprz prosto z młynka
1 łyżka świeżo i drobno posiekanej zielonej pietruszki
olej rzepakowy (słonecznikowy) + 1 - 4 łyżki masła do smażenia

Wykonanie:
1.) Pozbawione ości, skóry i resztek tkanki tłuszczowej - czyste mięso pstrąga pokroić w kostkę o boku ok. 3 mm. Umieścić w głębokim naczyniu. Doprawić solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać.

2.) Całe papryczki przepołowić wzdłuż. Usunąć nasiona i wewnętrzne błony. Zagłębienia połówek wypełnić masą rybną. Stroną masy kłaść na wcześniej średnio rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem. Kiedy masa lekko się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Po chwili skropić sokiem z cytryny. Patelnię odstawić z ognia. Odczekać kilka minut i kolejno serwować jako małe przekąski na małych talerzach.

3.) Podawanie: na wydaniu każdą porcję podlać gorącym masłem z oliwą

*  - papryczki snacks - Snacking Purple to słodka odmiana papryki o małych strączkach. Jej niewielki rozmiar sprawia, że idealnie nadaje się do sałatek i bufetów z przekąskami

 ** - filety bez skóry i ości, dodatkowo oczyszczone z resztek tkanki tłuszczowej

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...