czwartek, 22 sierpnia 2024

Płaty piersi indyka z nektaryną

Upalnym latem mięsne dania często przeplatam sezonowymi owocami. Tu potrzebne będą dojrzałe acz jeszcze jędrne nektarynki.

Nektaryny można zastąpić brzoskwinią. Jednak nie wolno zapomnieć o wcześniejszym zdjęciu skóry z owoców
Składniki:
płaty ukrojone z piersi indyka - po jednym na porcję
3 - 5 dojrzałych jędrnych nektarynek, względnie mniejszych brzoskwiń
olej rzepakowy do smażenia
1 0 2 łyżki masła
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
1.) Nektaryny umyć i wytrzeć do sucha.Przepołowić i wyrzucić pestkę. Każdą połówkę pokroić na 3 - 4 cząsteczki. Kolejno każdą cząstkę podsmażyć obustronnie na oleju z masłem.
 
2.) Wcześniej posolone płaty mięsa usmażyć z obu stron. Na koniec doprawić pieprzem.
 
3.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z dowolnym dodatkiem obłożone usmażonymi cząstkami owoców.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Czerwona fasola z cebulą i ragout bolognese

Po paru dniach pobytu we Włoszech człowiek nie wie co zamówić w restauracji. Mimo bogatej różnorodności dań autentycznie nie da się już patr...