czwartek, 29 maja 2025

Pomidorowa krem ze świeżych pomidorów

Kiedy jak nie teraz? Teraz kiedy są pełne słońca, soku i smaku.
 
W kulinariach często występują nierozłączne pary, Np. śledź i cebula albo tak jak tutaj - świeże pomidory i świeża bazylia
 
Składniki:
1,5 - 2 l mocnego bulionu warzywnego, względnie drobiowego
1,5 - 2 kg świeżych podłużnych pomidorów
 
 
... i tylko takich bo jako surowiec do zup i sosów są niezastąpione

spora garść listków świeżej bazylii
1 - 2 kurze jaja do lanych klusek
albo jak każe tradycja ryż ugotowany na sypko
mąka pszenna do wykonania klusek
słodka śmietana do zaprawienia zupy
oliwa z oliwek
ewentualnie masło
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pomidory umyć, sparzyć we wrzątku i zahartować w wodzi ze skóry z lodem. Obrać i usunąć gniazda szypułek. Pokroić i poddusić na oliwie z oliwek względnie na maśle. Przetrzeć przez gęste sito.
 
2.) Zebraną masę rozcieńczyć bulionem aż do otrzymana życzonej gęstości zupy. Doprawić solą i pieprzem.
 
3.) Z mąki i jajek wg zasada sporządzić lejące się ciasto na lane kluski. Stale mieszając powoli i cienkim strumieniem wlewać do gotującej się zupy. Jeszcze raz dosmaczyć.
 
4.) Podawanie: podawać na gorąco; na życzenie z łyżką gęstej słodkiej śmietany; ewentualnie zamiennie z ryżem ugotowanym na sypko
 
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Terrina ze śledzia na Barbórkę

Terrina śmietanowa ze śledziem.   Kto nie lubi śledzia równie dobrze może go zastąpić wędzonym łososiem Składniki : 2 czyste filety solonych...