W moim domu karp wigilijny musi być pokrojony w dzwonka. Po opanierowaniu w mące, roztrzepanym jaju i tartej bułce usmażony na oliwie rzepakowej. Inaczej nie ma prawa być na świątecznym stole. Tym razem inaczej. Coś dla tych, których męczy i odstrasza dłubanina w poszukiwaniu drobnych niebezpiecznych ości międzymięśniowych. Usunąć się nie da ale można je unieszkodliwić.
 |
| Tradycyjnie podaje się sałatkę jarzynową z majonezem. Tym razem jako
uzupełnienie świeżo starty chrzan z jajkiem i śmietaną, duszona bulwa kopru
włoskiego i placek ziemniaczany |
Składniki: (przepis na 3 większe, lub 4
mniejsze porcje)
1 filet z karpia (ważącego ok. 1,5 - 2 kg) "pozbawiony" ości przez nacinanie
 |
| Filet ponacinać bardzo ostrym dużym nożem kuchennym. Tnąc raz prze razie nie naruszając skóry. Obficie skropić sokiem z cytryny. To spowoduje, że później podczas smażenia po przekroczeniu temperatury 40 stopni C dokuczliwe drobne ości zostaną zneutralizowane |
5 - 6
mącznych ziemniaków średniej wielkości
sól wymieszana z suszonym rozmarynem
biały pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia 0,5 bulwy włoskiego kopru (fenkuła) średniej wielkości szklanki wytrawnego vermutu 0,25 szklanki vermutu Noilly Prat (względnie Martini Extra Dry)
0,25 ml francuskiego likieru Pernod (nie koniecznie)
olej rzepakowy do smażenia
świeżo tarty chrzan, wymieszany z siekanym jajem ugotowanym na twardo i kwaśną
śmietaną
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie: 1.) Na minimum 2 godziny przed smażeniem rybę wyjąć z lodówki. Filet z karpia
sprawić, wytrzeć do sucha, doprawić solą roztartą z rozmarynem i białym
pieprzem prosto z młynka.
2.) Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubszym tarle.
Odcisnąć. Tylko lekko posolić. Filety rybne obustronnie obłożyć masą
ziemniaczaną, docisnąć i smażyć na średnio rozgrzanej patelni na oleju
rzepakowym, zaczynając od stronie skóry.
 |
| Obustronnie
obłożony tartymi ziemniakami filet, kładzie się na rozgrzanym oleju rzepakowym |
 |
| Po
upływie ok. 10 -12 minut, przytrzymując łopatką górną warstwę ziemniaków,
obrócić filet na drugą stronę, i dalej smażyć jakieś 8 - 9 minut. Należy pamiętać, iż ziemniaki smażą się o wiele wolniej niż mięso karpia |
4.) Na pół godziny przed smażeniem 0,5 bulwy fenkuła pokroić w cienką słomkę i zeszklić na oliwie z oliwek.
Doprawić solą i pieprzem, podlać wermutem, wymieszać, i pod przykryciem dusić
na maleńkim ogniu aż do miękkości. Tuż przed wydaniem uperfumować Pernod i posypać posiekaną zieloną natką kopru włoskiego.
 |
|
Bulwę fenkuła pokroić w cienką słomkę. Kto lubi może dodać nieco
zielonej cebulki
| |
Z pozostałej
masy ziemniaczanej usmażyć placki i podawać razem z rybą.
Podawanie: podawać z łyżką duszonego kopru włoskiego i świeżo tartym chrzanem,
wymieszanym z posiekanym jajem, ugotowanym na twardo i kwaśną śmietaną.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.