Konfitura z czerwonej słodkiej cebuli (przepis na 6 słoiczków po ok. 20 dag)
Składniki:
1,2 – 1,3 kg czerwonej cebuli z włoskiej Tropei*
(idealnie nadaje się podłużna czerwona zwana cebulą z Tropei, ma podłużny kształt i jest łagodnie owocowa w smaku)
woda mineralna bez gazu, w potrzebnej ilości (patrz wykonanie)
sok z 1,5 + sok z 2 cytryn
900 g cukru
2 goździki
3 - 4 ziarenka jałowca
Wykonanie:
1.) Cebulę obrać. Nie wyrzucać łupin! Przebrać i powybierać sam najładniejsze.
2.) Cebulę pokroić w możliwie cienkie pół talarki i zalać ją taką ilością wody mineralnej bez gazu, aby ją całkowicie pokryła. Dodać (całe) przebrane łupiny i sok świeżo wyciśnięty z 1,5 cytryny. Pod przykryciem odstawić na noc w chłodne miejsce.
3.) Następnego dnia dobrze odcedzić na sicie + odcisnąć z nadmiaru płynu i usunąć łupiny. UWAGA! Wodę po odcedzeniu należy zebrać do odpowiedniego pojemnika i na jej bazie ugotować zupę, np. cebulową. Szkoda wylewać!
Dodać sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn, przyprawy, cukier i dobrze wymieszać. Umieścić w płaskim rondlu o grubym dnie i gotować powoli bez przykrycia przez 25 – 30 minut.
4.) Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Natychmiast szczelnie zamykać.
Przyrządzoną w ten sposób można przechowywać przez 1 rok.
5.) Podawanie: podawać jako uzupełnienie smakowe do świątecznych półmisków; serów, pasztetów i wędlin.
* - Tropea – miasto na południu Włoch; słynie z rarytasu kulinarnego – słodkiej czerwonej cebuli; przy braku oryginału - mizernym zastępstwem może być czerwona cebula
1,2 – 1,3 kg czerwonej cebuli z włoskiej Tropei*
(idealnie nadaje się podłużna czerwona zwana cebulą z Tropei, ma podłużny kształt i jest łagodnie owocowa w smaku)
woda mineralna bez gazu, w potrzebnej ilości (patrz wykonanie)
sok z 1,5 + sok z 2 cytryn
900 g cukru
2 goździki
3 - 4 ziarenka jałowca
Wykonanie:
1.) Cebulę obrać. Nie wyrzucać łupin! Przebrać i powybierać sam najładniejsze.
2.) Cebulę pokroić w możliwie cienkie pół talarki i zalać ją taką ilością wody mineralnej bez gazu, aby ją całkowicie pokryła. Dodać (całe) przebrane łupiny i sok świeżo wyciśnięty z 1,5 cytryny. Pod przykryciem odstawić na noc w chłodne miejsce.
3.) Następnego dnia dobrze odcedzić na sicie + odcisnąć z nadmiaru płynu i usunąć łupiny. UWAGA! Wodę po odcedzeniu należy zebrać do odpowiedniego pojemnika i na jej bazie ugotować zupę, np. cebulową. Szkoda wylewać!
Dodać sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn, przyprawy, cukier i dobrze wymieszać. Umieścić w płaskim rondlu o grubym dnie i gotować powoli bez przykrycia przez 25 – 30 minut.
4.) Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Natychmiast szczelnie zamykać.
Przyrządzoną w ten sposób można przechowywać przez 1 rok.
5.) Podawanie: podawać jako uzupełnienie smakowe do świątecznych półmisków; serów, pasztetów i wędlin.
* - Tropea – miasto na południu Włoch; słynie z rarytasu kulinarnego – słodkiej czerwonej cebuli; przy braku oryginału - mizernym zastępstwem może być czerwona cebula
Tadeusz Gwiaździński
Filary smaku

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.