poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szarlotka bez ciasta, bez mąki i bez jajek!

Szarlotka bez ciasta, czyli bez mąki i bez jaj!
(kwadratowa forma do pieczenia 24 x 24 cm, lub tortownica 24 Ø cm)

W sumie deser dziecinnie łatwy.

Pasuje na każdą okazję.

Składniki:
20 dag mielonych migdałów
9 – 10 średniej wielkości jabłek, szara reneta (lub innych kwaśnych)


3 opakowania cukru waniliowego (każde 7 g)
4 szklanki mleka
1 budyń waniliowy w proszku (45 g)
1 krem waniliowy w proszku (45 g)
4 łyżki cukru
15 dag migdałów w płatkach

Kto zechce, w celu wzmocnienia smaku migdałów, może dodatkowo zrumienić
płatki na patelni bez tłuszczu.

4 łyżki cukru do posypania przed pieczeniem
papier do pieczenia

Wykonanie:
formę wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby 2 – 3 cm wystawał poza zapinany pierścień!


Rónie dobrze można zastosować tortownicę 24 cm

Uzupełnić kołnierzem z papieru, chroniącym pierścień formy.
Dno formy równomiernie pokryć mielonymi migdałami.


Sok jaki w czasie pieczenia puszczą jabłka, zatrzyma się na mielonych migdałach.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Wymieszać z całym cukrem waniliowym i umieścić w formie.

Mieszać z cukrem waniliwym należy w ostatniej chwili.
Kto lubi, może dodać nieco mielonego cynamonu.

Proszek budyniowy + 2 łyżki cukru rozpuścić w 1 szklance mleka. Tak samo postąpić ze sproszkowanym kremem waniliowym.

Koniecznie, proszek budyniowy i kremowy, rozpuścić w osobnych szklankach.

Pozostałe mleko (2 szklanki) zagotować, i stale energicznie mieszając, powoli wlewać najpierw rozpuszczony budyń i kolejno krem. Pogotować ok. 1 minuty.

Jeszcze gorącą masę, wymieszać z płatkami migdałów.


Jeżeli masa budyniowa będzie zbyt rzadka, zbyt dużo jej opadnie na dno.

Zalać tym jabłka w formie. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na dolną półkę, na 45 – 50 minut. Grzeje góra + dół.

Podawać na zimno, czyli kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu.




Smacznego życzy

Tadeusz Gwiaździński

19 komentarzy:

  1. Super, zrobię w silikonowej formie kwadratowej.
    Brzmi superancko.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna, na pewno przepyszna i na 100% będzie u mnie w domu w weekend robiona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o relację, jak się udała :-)

      Usuń
  3. Phiii, z mlekiem i budyniem - ja robię bez mleka, budyniu, cukry, masła, jajek, mąki pszennej - to jest wyzwanie (jak się ma alergika w domu) ;)

    Oczywiście żartuję i podziwiam pyszny deser, chciałabym spróbować, mniam :)

    http://truspichci.blogspot.com/2012/04/owsiany-jabecznik.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem robię coś w kuchni ;-)

      Usuń
    2. Mąka owsina, płatki owsiane, cukier waniliowy, cukier brązowy, olej - jakbym miała do dyspozycji te produkty, to bym była naprawdę szczęśliwa... adziw rarytasy.

      Usuń
  4. Fajna ! MOja córa robi sypaną, bez jajek, na bazie kaszki manny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy jest podobna do tej?
      http://barwysmaku.blogspot.com/2010/06/atwe-i-szybkie-ciasto-z-kasza-manna-i.html

      Usuń
  5. czy krem waniliowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy krem waniliowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem można. Zamiennie dajesz tą samą ilość proszku budyniowego co kremu, z tą róznicą, że do przewidzianej ilości mleka powinnaś dodać, i dokładnie roztrzepać 1 żółtko.

      Usuń
  7. Czy mleko krowie można zastąpić ryżowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej szarlotki nadaje się każde mleko, które nie ma obcych zapachów i da się na nim ugotowac budyń!

      Usuń
  8. Sorry, Mistrzu, pragnę nieśmiało zaprotestować, to jest według mnie ciasto z jabłkami, a nie szarlotka... ulach

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ nie ma najmniejszego powodu do przepraszania. Co region Polski to inna nazwa ciasta z jabłkami. A to jabłecznik, a to jabłkowiec, a to znowu szarlotka - itp.
    Tu głównie idzie o fakt, że bez mąki i bez jaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A budyń to niby co, nie mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy warto jest kruszyć kopię o 45 g proszku budyniowego?

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.