sobota, 17 czerwca 2017

Cykoria z jabłkiem na gorąco.

Zacznij przyzwyczajać swoich bliskich do ciekawych nowinek w kuchni.
Cykoria z jabłkiem na gorąco.


Składniki:
1 kolba cykorii*
1 jabłko
1 mały obrany ząbek czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo i drobno startego imbiru
1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka

Wykonanie:
kolbę cykorii umyć i osuszyć. Przepołowić wzdłuż. Z każdej wyciąć twardy tron i wyrzucić.
Obie połówki przeciąć wzdłuż jeszcze raz. Kolejno wszystkie pokroić poprzecznie na 1,5 cm kawałki.
Jabłko obrać ze skóry, podzielić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Poprzecznie pokroić na plasterki jak cykorię.
Wszystko razem wymieszać z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku i drobno startego świeżego imbiru. Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą i często mieszając przesmażyć na średnim ogniu przez max. 5 minut. Na koniec dodać wino i zdjąć z ognia. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać natychmiast.

Podawanie:
podawać posypane świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Smażone medaliony z ryby zwanej żabnicą podane bez ziemniaków. Za to z rozmaitymi dodatkami. Między innymi z opisaną tu cykorią z jabłkiem, która smakowo pasuje do tego dania wręcz wyśmienicie!
* - wybierając cykorię w pierwszej linii należy kierować się żółtym kolorem obrzeży liści. Ręce precz jeżeli będą zielone bo oznacza to, że były zbyt długo składowane i pod wpływem światła w liściach zgromadził się chlorofil a wraz z nim trudna do zniesienia ostra gorycz.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...