czwartek, 29 czerwca 2017

Paczuszki z łososia zawijane w plastry cukinii.

Coś dla potrzebujących kwasu Omega-3
Smażone paczuszki z łososia zawijane w plastry cukinii.


Składniki:
500g surowego łososia
2 całe jaja
kilka łyżek tartej bułki
1 łyżka świeżo posiekanego kopru (bo łosoś i koper są tak nierozłączne jak śledź i cebula)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa do smażenia

Wykonanie:
mięso łososia posiekać drobno. Wymieszać jajami, tartą bułką (w ilości wg potrzeby) solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekanym koprem. Dobrze wyrobić i formować kule wielkości piłeczki do gry w golfa.
Z cukinii wyciąć podłużne cienkie plastry. Lekko posolić i odstawić na 15 minut aby tkanka warzywa wypuściła nadmiar wody.


Na jedną porcję przeznacza się po dwa plastry cukinii ułożone na krzyż.


Centralnie ułożyć uformowana w kulę porcję mięsa łososia.


Zawinąć w paczuszkę.


 Smażyć obustronnie na średnim ogniu po 4 - 5 minut z każdej strony.


Podawanie:
podawać z np. sałatką ze smażonych szparagów;
http://barwysmaku.blogspot.com/2017/06/saatka-ze-smazonych-biaych-szparagow-na.html
lub cukinią z jabłkiem na gorąco oraz warzywnym julienne - jak na tytułowym zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

8 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa smaku, bo łosoś u mnie stale tylko z piekarnika.
    Efektownie to danie wygląda. W sam raz na najbliższe spotkanie z koleżankami. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę szykować na weekend. Dla mnie ważne, że tu nie ma szaleństwa z przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten temat są trzy szkoły. Jedni stosują oszczędnie. Drudzy z przesadą a jeszcze inni z umiarem. Widzę, że dochodzi czwarta - bez przypraw?

      Usuń
  3. Ciagle eksperymentuję z przyprawami, ale w przypadku ryb jestem zachowawcza: sól, pieprz, cytryna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej postawie nie można odmówić słuszności. Jednak jeżeli w czasie smażenia ryby na parę minut obok ułoży się gałązkę świeżego rozmarynu i ząbek zmiażdżonego czosnku, to wcale nie zaszkodzi. Także listki świeżej szałwii włożone do brzuszka smażonego pstrąga nadadzą mu nieziemskiego aromatu.
      Radzę spróbować :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za poradę. Na pewno skorzystam z podpowiedzi, zwłaszcza że szałwia w moim ogródku wyjątkowo piękna. Jestem bardzo ciekawa smaku. Przy najbliższej okazji wykorzystam i rozmaryn. Bardzo go lubię, a do tej pory w moim domowym menu były tylko pieczone ziemniaki z rozmarynową nutą.

      Paczuszki z łososia miały już premierę na moim stole. Nie zawiodły ni smakowo, ni wizualnie. Bardzo smakowały.
      Nie pierwszy raz korzystałam z zamieszczonych tu przepisów i porad. Są dla mnie bardzo cenne, zatem raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. Miło mi, że Ci się moje wskazówki przydają w kuchni.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...