piątek, 9 czerwca 2017

Polędwica wieprzowa z pieca zawijana w cienko ukrojoną słoninę.

Mięso zapieczone w wysokiej temperaturze powinno zachować apetyczny lekko różowy kolor.


Wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Tutaj: z mizerią w śmietanie, koktajlowymi pomidorkami i młodą kapustką.
Składniki:
1 warkocz polędwicy wieprzowej
10 cienko ukrojonych plastrów solonej lub surowej słoniny (w żadnym wypadku wędzonej)
2 łyżki oliwy z oliwek

Pyzy ziemniaczano serowe:
 0,5kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
250g  gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki


Pomidorki koktajlowe:
1 łyżeczka sklarowanego masła
100g czerwonych pomidorków koktajlowych
100g żółtych pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka cukru pudru

 szczypta soli
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka dobrego gatunkowo czerwonego octu balsamico
Na życzenie, pomidorki można podać osobno.
Wykonanie: 
na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Dokładnie oczyścić z wszelkich błon i resztek tłuszczu. Posmarować oliwą z oliwek i pod przykryciem odstawić na bok. 
Trzymać w temperaturze pokojowej.
Przeciąć w połowie i każdy kawałek zawinąć w 5 szeroko rozłożonych cieniutkich plastrów słoniny.
Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
UWAGA! Przy zastosowaniu solonej słoniny mięsa nie należy solić, ponieważ ta zawiera w sobie jej absolutnie wystarczająco!

Jest bardzo ważne aby plastry słoniny faktycznie były cienkie jak papier!

Piekarnik rozgrzać do 240°C. Gdy się dostatecznie rozgrzeje, blachę z mięsem wstawić do pieca i niezwłocznie zmniejszyć temperaturę do 220°C. Tak zapiekać przez 10 minut.
Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 110°C i (nadal nie otwierając drzwiczek pieca)
przetrzymać przez 35 - 40 minut. Zależy od wielkości kawałków mięsa.
Po wyjęciu z pieca, jeszcze przed krojeniem (!) na ok. 10 minut przełożyć do małego podgrzanego półmiska i tak trzymać pod przykryciem.


Zbyt wczesne dzielenie mięsa nożem może spowodować bezpowrotną utratę aromatycznych soków zgromadzonych wewnątrz upieczonego mięsa.

Do tego celu doskonale nadaje się kamionkowa rynienka, bo raz dobrze podgrzana dość długo trzyma ciepło.
Pyzy ziemniaczano serowe:
jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki przepuścić. przez praskę. Razem z twarożkiem, żółtkami i solą zagnieść spoiste ciasto.
Umieścić równomiernie  na dnie płaskiego garnka. Podzielić nożem na 4 równe części. Wyjąć jedną ćwiartkę i w powstałe miejsce wsypać kaszę mannę wymieszaną z mąką, tak aby wypełniła powstałą lukę. Wszystko razem zagnieść ponownie w jednolite ciasto. Formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i parzyć w gorącej wodzie aż wypłyną do góry.
(nie gotować we wrzątku!)
Po 10 minutach wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Często i delikatnie mieszając, odparować resztki wody.
Na wydaniu posypać siekaną zieloną pietruszką

Koktajlowe pomidorki na gorąco.
Pomidorki przepołowić z góry na dół. Rzucić na patelnię z rozgrzanym sklarowanym masłem. Zamieszać. Po 2 - 3 minutach równomiernie posypać cukrem pudrem. Gdy zacznie karmelizować podlać octem balsamico, posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, zamieszać i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ależ pysznosci Tadeuszu...ewa zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Ot tak czasem mi się coś uda, że nawet własna żoneczka też chwali :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.