sobota, 3 marca 2018

Filet z dzikiego suma z warzywami na ostro.

Sum złowiony w rybackie sieci to prawdziwy rarytas, który rzadko pojawia się w sklepach rybnych. Od hodowlanego różni się zasadniczo wybornym smakiem i białym kolorem mięsa.

Na zdjęciu usmażone kawałki mięsa suma dziko żyjącego. Jakość, której nie da się porównać z rybą hodowlaną.
Składniki:
filet z suma ok. 400 g
1 płaska łyżka mączki kukurydzianej
1 czubata łyżka białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1,5 szklanki marchewki startej na grubym tarle
0,5 szklanki bulwy selera startej na grubym tatle
1 mały strączek świeżej czerwonej papryczki chili
0,5 szklanki wytrawnego wermutu (najlepiej Noilly Prat)
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
filet suma umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić na porcje zaplanowanej wielkości, posolić i lekko (dosłownie symbolicznie) oprószyć mączką kukurydzianą. Smażyć na średnim ogniu po 3 - 4 minuty z każdej strony. Na koniec doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.

Papryczkę chili przepołowić wzdłuż i usnąć pestki oraz wewnętrzne błony. Pokroić w możliwie drobną kostkę.
Na osobnej patelni zeszklić cebulę. Dodać marchewkę wymieszaną z selerem oraz na koniec papryczkę chili. Podlać połową podanej ilości wermutu, przykryć i na maleńkim ogniu dusić przez ok. 10 - 15 minut. w razie potrzeby uzupełniać pozostałym wermutem. Na koniec doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Podawać układając usmażone kawałki ryby na podłożu z gorących warzyw.

Na wydaniu filety rybne posypać siekaną zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Kilka razy zdarzyło mi się przygotować suma. I choć najpewniej była to ryba hodowlana, muszę przyznać, że była bardzo smaczna. Propozycja podania suma na duszonych na wermucie warzywach już mi ciekawie i pysznie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to życzę pełnego powodzenia. Wprawdzie Noilly Prat nie należy do tanich alkoholi ale jako dodatek do gotowania smakowo bywa niezastąpiony. Jeśli będziesz na urlopie w Austrii albo we Włoszech warto kupić ze 2 - 3 butelki na zapas. Tam zapłacisz o dobre 40% taniej!

      Usuń
    2. Ciekawa jestem, czy ten wermut jest dostępny w Niemczech? Dość często alkoholowe zakupy robię właśnie ta. Pozdr.

      Usuń
    3. Skoro kupuję go od ręki i w Austrii i we Włoszech to i w Niemczech kupisz bez problemu!

      Usuń
    4. Wczoraj po południu byłam w Niemczech i oczywiście kupiłam ten wermut. Kosztuje 13.99 euro. Spróbowałam go nawet zaraz po powrocie do domu, ale nie potrafię dostrzec różnicy między nim a zwykłym tańszym wermutem. Będę używać do potraw i drinków. Pozdrawiam:)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sałatka z surowych prawdziwków.

W alpejskich lasach już od maja są prawdziwki. Materiał na temat sałatki z majowych prawdziwków publikuję dopiero teraz aby nie drażnić czyt...