piątek, 23 marca 2018

Zimowa śródziemnomorska sałatka z gotowanej ośmiornicy

Wreszcie coś innego na bezmięsny stół.
Dla lubiących owoce morza prawdziwy rarytas. W kuchni śródziemnomorskiej bardzo powszechne danie. Czasami uzupełnione gotowanymi (lub smażonymi) ziemniakami pokrojonymi w kostkę.


Składniki:
ok. 500 g ośmiornicy ugotowanej w całości (do nabycia w sklepach Makro w mrożonej postaci)
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki octu jabłkowego (6%)
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
wszystkie ramiona ośmiornicy odciąć u nasady korpusu. Poprzecznie pociąć na małe kawałki (pierścienie) wielkości małej fasoli. Cebulę pokroić w nie za drobna kostkę. Czosnek w cienkie pół talarki. Dodać oliwę, ocet, sól i czarny pieprz prosto z młynka. Bardzo dokładnie wymieszać. Półmisek pokryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Podawanie:
na pół godziny przed podawaniem wyjąć z lodówki aby sałatka nieco się ogrzała. Do tego najlepiej pasuje pulchne białe pieczywo.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...