piątek, 5 października 2018

Jak raz na trwający Oktoberfest. Szybki obiad z kiszką pod piwo..

Taki zestaw na talerzu w Austrii lub w Niemczech bywa na porządku dziennym.

Z lewej kiszka wątrobiana zwana też "białą" - z prawej kaszanka w miejscowym dialekcie zwana "blunzn".
Składniki:
kaszanka w ilości po 1 sztuce na porcję
biała kiszka (wątrobiana) po 1 sztuce na porcję
ziemniaki z wody
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki do posypania ziemniaków
2 - 3 łyżki smalcu wieprzowego
po 1 kuflu piwa na osobę

Wykonanie:
kiszki przesmażyć do zrumienienia na gorącym smalcu.
Podawać z ziemniakami z wody i kuflem piwa z pianką.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...