piątek, 22 lutego 2019

Serowy tort strudlowy z jabłkami na jutrzejsze urodziny Mojej Kawiarenki.

Jutro jubileusz Mojej Kawiarenki.
Z tej okazji przepis na niecodzienny deser, który ze względu na swoją atrakcyjność na stałe wszedł do domowego jadłospisu. Tortownica o średnicy 26 cm.

Słodkie połączenie gładkiego twarożku z rozdrobnionymi jabłkami daje zaskakująco wspaniały efekt smakowy.
Składniki:
5 płatów gotowego mrożonego ciasta strudlowego* zastępczo ciasta filo
3 - 4 łyżki masła
1 laska wanilii
400 g gładkiego białego twarożku (20 - 40% tłuszczu)
180 g gęstej słodkiej tłustej śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
3 żółtka
130 g cukru
szczypta soli
3 duże koniecznie kwaśne jabłka
2 surowe kurze białka

Wykonanie:
twarożek i śmietanę umieścić w głębokim półmisku. Dodać miąższ zeskrobany z laski wanilii, żółtka, proszek budyniowy, cukier i sól. Wszystko wymieszać na gładką masę.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubym tarle i niezwłocznie dodać do przed chwilą wymieszanej masy.

Tortownicę wyłożyć przyciętym na format papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do 170 stopni C.

Masło rozpuścić i przy pomocy pędzelka wysmarować całą formę od wewnątrz. Układając na krzyż wyłożyć formę ciastem strudlowym. Przed nałożeniem następnej każdą kolejną warstwę smarować masłem jw.

Ważne! Wstawiając do piekarnika pod tortownice należy podłożyć spory kawałek folii aluminiowej co zabezpieczy przed przypalaniem się masła, które z pewnością wytopi się podczas pieczenia.
 Białka ubić na kremowo i delikatnie połączyć z masą serowo jabłkową. Gotowym nadzieniem równomiernie wypełnić przygotowaną tortownicę.


 Wygładzić powierzchnię i wystające części ciasta jak na zdjęciu poniżej złożyć do środka.

Z wierzchu posmarować pozostałym masłem i natychmiast wstawić na dolną półkę do gorącego piekarnika. Grzeje góra + dół. Rutynowy czas pieczenia wynosi ok. 50 minut**.
Wygląda bardzo zwyczajnie ale za to smakuje nadzwyczajnie.

Postawiony na stole znika w piorunującym tempie.
Kto lubi może dodatkowo posypać powierzchnię cukrem pudrem ale i bez tego tort będzie prawdziwą atrakcją na stole.

* - mrożone ciasto strudlowe -  w Austrii dostępne w każdym większym sklepie spożywczym

** -  jeżeli na długo przed upływem wyznaczonego czasu ciasto zacznie się mocno rumienić, przykryć folią aluminiową aby zabezpieczyć przed przypaleniem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...