piątek, 8 lutego 2019

Paszteciki nadziewane jarmużem lub szpinakiem do zupy pomidorowej.

Zwykła zupa pomidorowa może nabrać walorów wspaniałego dania jeżeli poda się do niej własnoręcznie upieczone paszteciki nadziane jarmużem lub szpinakiem.


Składniki:
2 - 3 płaty mrożonego ciasta listkowego
Nadzienie:
2 czubate łyżki zblanszowanego i posiekanego jarmużu lub szpinaku
1 łyżka startej na grubym tarle marchewki
1 łyżka startego na grubym tarle selera
2 spore łyżki gładkiego białego twarożku
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

2 żółtka ewentualnie 2 łyżki masła do smarowania surowego ciasta
3 łyżki mleka
ziarna sezamu do posypania (nie obowiązkowo)

Wykonanie:
składniki nadzienia wymieszać na gładką jednolitą masę. Z ciasta wycinać prostokąty i nakładać nadzienie. Zwinąć w paszteciki i sklejać z obu końców. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem względnie masłem. Układać na papierze do pieczenia rozesłanym na dnie płaskiej formy.
Piec ok. 20 minut na dolnej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Najlepiej podawać prosto po wyjęciu z piekarnika. Odgrzewane lub na zimno już nie smakują tak dobrze.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...