czwartek, 18 lipca 2019

Super dodatek! Bulwa kopru włoskiego z morelami jako jarzynka do ryby lub białych mięs.

Z cyklu bombowe dodatki do drugich dań - dzisiaj zgodnie z sezonem - bulwa kopru włoskiego z morelami. Rzadko spotykana kompozycja. Poprawnie wykonana na długo pozostaje w pamięci.
Poprawnie wykonane jest tak dobre, że można jeść jako samodzielne danie z bułką z masłem.
W każdym razie niemal 90% jedzących prosi o przepis.

Na zdjęciu dziki sum z patelni pokryty sałatką z jaj na twardo i kaparów, podany z duszonym fenułem i morelami.
Równie dobrze harmonizuje z kurczakiem. Danie na zdjęciu zostało uzupełnione panierowanymi w mące kartoflanej i usmażonymi plastrami cukinii + młodymi ziemniakami z wody.

Składniki:
1 absolutnie świeża bulwa kopru włoskiego (wielkości piłeczki do gry w tenisa ziemnego)
4 - 5 sztuk słodkich moreli (nie mogą być wyraźnie kwaśne!)
2 - 3 łyżki oliwy słonecznikowej, względnie w zastępstwie łagodnej oliwy z oliwek
70 ml łagodnego bulionu warzywnego, lub kto ma i lubi może zastąpić wytrawnym wermutem Noilly Prat
sól
czarny pieprz prosto z młynka
szczypta cukru gdyby morele okazały się mocno kwaśne

jeżeli będzie składnikiem podawanym do owoców morza - obok podaję1 szklankę gęstego aromatycznie doprawionego sosu ze świeżych pomidorów

Wykonanie:
bulwę fenkuła przepołowić z góry na dół. Z obu połówek wyciąć twardy trzon i wyrzucić.

Wyciąć twardy trzon jak widać na dużym kawałku z lewej strony.
Pokroić w słomkę o szerokości 1,5 - 2,- mm. Na dnie płaskiego rondla o grubym niezbyt mocno rozgrzać oliwę. Na to wrzucić pokrojony fenkuł.

Wcześniej w rondlu rozgrzać kolka łyżek oliwki słonecznikowej lub innej o neutralnym smaku.
Dodanie łyżki masła doskonale podnosi walory smakowe.
Morele umyć i osuszyć. Przepołowić i pozbawić pestek. Z zagłębień po pestkach koniecznie wyciąć i wyrzucić łykowate włókna. Inaczej podczas jedzenia zepsują cały harmonijny efekt.
Oczyszczone pół talarki pokroić w cienkie plastry i dodać do reszty. Wymieszać. Przykryć i na maleńkim ogni dusić ok. 15 minut.

Do tego celu należy wybierać wyraźnie jędrne owoce ale nie mocno kwaśne.
Jeżeli do ryby lub owoców morza daję nieco więcej moreli. To dodatkowo podnosi egzotyczny walor smaku. Tak czy inaczej w tej konstelacji unikam ostrych przypraw.
Zanim masa zacznie się rumienić podlać kilkoma łyżkami bulionu.
W razie potrzeby po łyżce uzupełniać odparowany płyn.
Gdy zacznie mięknąć na 2 - 3 minuty wrzucić pokrojone morele.
Dodać świeżo i drobno posiekaną zieleninę fenkuła.

Dopiero w ostatniej chwili przed dodaniem siekać dużym ostrym nożem na desce z tworzywa. Do tego celu drewniana deska raczej się nie nadaje. Tego należy unikać.
Natychmiast wymieszać.
Podawać prosto z ognia jako oryginalny dodatek do ryby lub białych mięs.

Na zdjęciu podduszony koper włoski z morelami w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego, jako dodatek do dużych krewetek. Równie dobrze można inaczej. Z powodzeniem podaję do ryb, drobiu lub nawet królika.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...