piątek, 24 lipca 2020

Niskosłodzona konfitura z moreli i jagód physalis

Powtórka z czerwca 2017 roku.
Kiedy jeśli nie teraz? Konfitura z robiona własnoręcznie zawsze będzie 100 razy lepsza od tej zakupionej w handlu. Ta tutaj przedstawiona wspaniale nadaje się do naleśników a jeszcze lepiej do urozmaicenia lodów. Zwłaszcza podczas mających nastąpić w sierpniu upałów.
Z podanej ilości otrzymuje się nieco więcej niż 2 słoiczki o pojemności 450 g
Składniki:
1kg świeżych moreli
100 g świeżych jagód physalis  (względnie czerwonych porzeczek lub agrestu*)
7 sporych łyżek cukru żelującego
2 - 3 całe sztuki anyżku gwiazdkowego
5cm laska prawdziwego cynamonu (Ceylon!)
szczypta soli


Wykonanie:
1.) Morele i jagody physalis umyć pod bieżącą zimną wodą. Dobrze osączyć i osuszyć.
Dzieląc owoce moreli na ćwiartki przy okazji pozbawić je pestek.
 
2.) W rondelku o grubym dnie zasypać cukrem rozdrobnione i wymieszane ze sobą owoce. Dodatkowo dobrze wymieszać.
Dodać przyprawy i szczyptę soli. Laskę cynamonu dobrze jest przełamać na połowy.


Mimo gotowania na małym ogniu często mieszać co zapobiegnie przywieraniu do dna.
 Postawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu gotować bardzo powoli przez 1,5 - 2 godziny.  

3.) Na koniec przelać do wyparzonych zakręcanych słoików i po ostudzeniu wstawić do lodówki. 

Natychmiast po szczelnym zakręceniu odwracać słoiki pokrywką do dołu aby się lepiej zassały.
Ze względu na małą ilość cukru i brak środków konserwujących zaleca się zużycie konfitury na przestrzeni kilku kolejno następujących tygodni.

4.) Podawanie: głównie do naleśników na słodko albo do lodów, na które przecież mamy szczyt sezonu.

* - przy zastosowaniu porzeczek ilość cukru trzeba zwiększyć o 2 - 3 łyżki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...