piątek, 3 września 2021

Zapiekane roladki z sardeli (nie mylić z sardynkami)

Podaje się je jako małą przekąskę. Wspaniała i mocna w smaku. Nie syci, i co ważniejsze, znacznie pobudza apetyt.

Do tego obowiązkowo dobrze schłodzone włoskie białe wytrawne wino
Składniki: 
10 sztuk podwójnych filecików - małych sardeli, rozłożonych w „motyla”
 
W Północnych Włoszech do dostania w każdym szanującym się sklepie rybnym
 
1 solona sardela
kilka maleńkich filecików sardeli z zalewy oliwno czosnkowej
1 płaska łyżka posiekanego szczypiorku
 
1 płaska łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1,5 łyżeczki ostrej musztardy Dijon
2 łyżki pesto z rucoli
oliwa z oliwek
10 drewnianych wykałaczek

Wykonanie:
1.) Przygotować pastę do smarowania filecików. Soloną sardelę przeciąć wzdłuż na połowy. Koniecznie wyciąć i wyrzucić kręgosłup, bowiem skutkiem swojej twardości nie nadaje się do jedzenia. Fileciki alici wyjąć z zalewy i dobrze osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym. Posiekać na drobno razem z połówkami solonej sardeli. Wymieszać z musztardą. UWAGA! Jakość użytej musztardy ma zdecydowany wpływ na końcowy efekt smakowy!
2.) Dodać posiekany szczypiorek, zieloną pietruszkę i pesto z bucoli. Wszystko razem dokładnie wymieszać! Jeżeli masa okazałby się być zbyt sucha, dodać 1 - 2 łyżeczkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszać.
 
Dodać posiekane fileciki z zalewy, siekany szczypior i zieloną pietruszkę oraz 2 łyżki pesto z rucoli

3.) Powstałą pastą smarować fileciki. Smarując fileciki, od strony ogona należy pozostawić nieco wolnej przestrzeni. Inaczej podczas zwijania, pasta będzie wyciekać na zewnątrz. Zwinąć w roladki w kierunku płetwy ogonowej.
 
Fileciki z sardeli rozłożyć w motyla i posmarować przygotowaną pastą
 
 
4.) Spiąć wykałaczką. Ułożyć w żaroodpornej formie na papierze do pieczenia. Każdą roladkę podlać ½ łyżki oliwy z oliwek. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C > 20 – 25 minut!
 
Po zwinięciu niezwłocznie spiąć wykałaczką i nie zwlekając wstawić do piekarnika

5.) Podawanie: podawać gorące natychmiast po wyjęciu z piekarnika z pulchnym białym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smakua


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...