czwartek, 22 września 2022

Knedle z twarożku z konfiturą morelową

Sezon na owoce jeszcze trwa. Moreli doskonale można zastąpić węgierkami lub innymi śliwkami.

Dla ułatwienia zamiast bawić się w nadziewanie i sklejanie knedli podaję je z konfiturą
 
Składniki:
60 g miękkiego masła
1 jajo
skórka świeżo otarta z (bio) cytryny
250 g białego gładkiego twarożku (zawartość tłuszczu ma jedynie wpływ
na końcowy efekt smakowy; im bardziej tłusty twarożek tym lepiej dla smaku
90 g zwykłej pszennej mąki
60 g kaszki manny

bułka tarta
masło
cukier
konfitura morelowa

Wykonanie:
1.) Jajo, masło, sól i skórkę cytrynową utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę, kaszkę i twarożek. Zarobić na ciasto, z którego będą wyrabiane kule knedli.
Pod przykryciem odstawić na minimum pół godziny. A jeszcze lepiej na godzinę i nawet dłużej.
2.) W tym czasie przygotować tartą bułkę, którą podgrzać na suchej teflonowej patelni. Dodać masło i stale mieszać. Gdy bułka stanie się lekko wilgotna dodać cukier w ilości wg uznania. Wymieszać.
3.) Z przygotowanego ciasta zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kule wielkości piłeczki do gry w golfa. Ostrożnie kłaść na ledwo gotujący się posolony wrzątek. Powolutku gotować (a raczej parzyć) dobre 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową kładąc prosto na patelnię z przygotowaną tartą bułką, w której obtoczyć jeszcze mokre knedle.
4.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać na deserowych talerzykach z konfiturą morelową.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...