poniedziałek, 20 lutego 2023

Śedź na Środę Popielcową

Kończy się karnawał i przed nami Wielki Post. Na Środę Popielcową proponuję do wyboru różne pomysły na śledzia.

Jako dodatki: z lewej tatar z surowych buraków; z prawej sałatka z topinamburem

Składniki:
3 - 4 filety śledziowe w oliwie
1 mała cebula
zielona pietruszka
olej rzepakowy
ew. ocet jabłkowy wg indywidualnego uznania
czerwona papryka do dekoracji

Tatar z surowego czerwonego buraka:
1 czerwony świeży burak średniej wielkości

Wykonanie:
1.) Burak obrać i pokroić w autentycznie drobną kosteczkę o boku 1 - 1,5 mm

Ponieważ surowy burak jest dość twardy kroić go należy tak drobno jak tylko się da. Maksymalnie w kostkę o boku mniejszym niż 2 x 2 mm. Inaczej trudno go będzie pogryźć.
 
Albo:

Żytni chleb posmarować twarożkiem i na tym położyć śledzia i gruboziarnistą musztardę

Albo:
Podać śledzia po litewsku - z grzybkiem marynowanym w occie

Albo:

Trochę "po chińsku" z cebulą podduszoną z dodatkiem sosu sojowego

A kto ma zamiar podać szampana to uzupełniająco:

Grzanki z kawiorem nakładanym porcelanową łyżeczką

 Miłego Wielkiego Postu życzy

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...