piątek, 10 lutego 2023

Surówka z białej kapusty i chrzanu do dań z zawiesistymi sosami i tłustym mięsem

W karnawale często na stół wjeżdżają tłuste potrawy. Taki dodatek pasuje jak ulał.

Surówka z białej kapusty z chrzanem

Składniki:
1/4 małej główki białej kapusty (kto może - tzw. szpiczastej)
5 - 7 cm kawałek laski chrzanu
1 - 2 łyżki białego octu winnego
0,5 - 1 łyżeczka suszonych nasion kopru lub kminku
sól
szczypta cukru

Wykonanie:
1.) Kapustę poszatkować tak cienko jak tylko się da. Dosłownie jak "niteczki". 
Posolić, wymieszać i pognieść solidnie uciskając. Odstawić na 20 - 30 minut aby sól zdążyła  kapusty wyciągnąć nadmiar wody. Ponownie odcisnąć wydzielony sok.

2.) W moździerzu utłuc nasiona kopru względnie kminku i dodać do odciśniętej kapusty. Wymieszać.

3.) Obrany chrzan poszatkować jak na zdjęciu poniżej.

Laskę chrzanu przykładać do tarła długim bokiem. Mają powstać długie nitki podobnie jak kapusta. Niezwłocznie wymieszać z łyżką octu .aby nie zaczął czernieć

4.) Dodać szczyptę cukru i pod przykryciem wstawić na pół godziny do lodówki.

5.) Podawanie: podawać jako surówkę do tłustych mięsiw albo samodzielnie z razowym chlebem jak na zdjęciu poniżej.

W tej wersji kapustę podaję z kminkiem zamiast nasion kopru

6.) Inny wariant to: dodać łyżkę świeżo startego chrzanu do uduszonej na maśle kalarepy. Generalnie również do innych warzyw.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...