czwartek, 10 kwietnia 2025

Tagliatelle po węgiersku czyli danie bardzo podobne do popularnego "turos cusa"*

* - turos cusa - czytaj turosz czusza - to popularna węgierska specjalność. Zwykły makaron wstążki podawany z pokruszonym tłustym białym twarogiem, podlany gęstą śmietaną i okraszony słoninką lub boczkiem. W niektórych regionach Węgier bywa podawany jako deser.
 
Na zdjęciu danie wzbogacone papryką konserwową z czosnkiem

Składniki:
makaron wstążki - tagliatelle lub fettucine lub pappardelle
słonina względnie gruby boczek
biały pełnotłusty ser
słodka gęsta śmietana
zgrilowana papryka obrana ze skóry, \w oliwie z czosnkiem
zielona pietruszka do posypania na wydaniu

Wykonanie:
 
Makaron ugotować wg zasad. Boczek pokroić drobno i podsmażyć. Pokryć makaron na talerzu

 
Szczodrze posypać pokruszonym białym serem. Kolejno podlać śmietaną i obłożyć papryką.

Podawanie: podawać na gorąco zanim makaron ostygnie bowiem śmietana jest zimna

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie, ale- ale nie dla moich organów trawienia pozbawionych pęcherzyka żółciowego. Serdeczności Tadziu!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja małżonka również żyje bez woreczka. Do tego od dzieciństwa ma problemy z wątrobą. Owszem unika papryki ale kiedy zdejmie się skórkę czasem coś dziobnie z talerza i to bez szwanku. Pozdrawiam!

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tagliatelle po węgiersku czyli danie bardzo podobne do popularnego "turos cusa"*

* - turos cusa - czytaj turosz czusza - to popularna węgierska specjalność. Zwykły makaron wstążki podawany z pokruszonym tłustym białym t...