* - turos cusa - czytaj turosz czusza - to popularna węgierska specjalność. Zwykły makaron wstążki podawany z pokruszonym tłustym białym twarogiem, podlany gęstą śmietaną i okraszony słoninką lub boczkiem. W niektórych regionach Węgier bywa podawany jako deser.
makaron wstążki - tagliatelle lub fettucine lub pappardelle
słonina względnie gruby boczek
biały pełnotłusty ser
słodka gęsta śmietana
zgrilowana papryka obrana ze skóry, \w oliwie z czosnkiem
zielona pietruszka do posypania na wydaniu
Wykonanie:
![]() |
Makaron ugotować wg zasad. Boczek pokroić drobno i podsmażyć. Pokryć makaron na talerzu |
![]() |
Szczodrze posypać pokruszonym białym serem. Kolejno podlać śmietaną i obłożyć papryką. |
Podawanie: podawać na gorąco zanim makaron ostygnie bowiem śmietana jest zimna
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brzmi smacznie, ale- ale nie dla moich organów trawienia pozbawionych pęcherzyka żółciowego. Serdeczności Tadziu!!!!
OdpowiedzUsuńMoja małżonka również żyje bez woreczka. Do tego od dzieciństwa ma problemy z wątrobą. Owszem unika papryki ale kiedy zdejmie się skórkę czasem coś dziobnie z talerza i to bez szwanku. Pozdrawiam!
Usuń