Łatwe i szybkie ciasto z jabłkami i kaszą manną!
Idealne dla zapracowanych mam.
Cisto to (pod okiem mamy) robi 6 letni Mikołaj z Olsztyna.
Przepis został mi podyktowany przez jego mamę.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka gładkiej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem, można z tego zrezygnować, bo i tak nie zdoła on wydźwignąć ciężkiego ciasta do góry)
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarej renety)
0,5 łyżki mielonego cynamonu
20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować masłem.
Cukier, kaszę mannę i mąkę, wymieszać ze sobą.
UWAGA! Proszek do pieczenia (jeżeli zostanie zastosowany) należy domieszać dopiero w ostatniej chwili.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubym tarle.
Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Po ew. domieszaniu proszku do pieczenia, na dnie formy równomiernie rozprowadzić 1/3 suchej masy. To pokryć równo połową startych jabłek.
Kolejno: następna 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta mąki z kaszą i cukrem.
Po wyrównaniu całość równomiernie pokryć kawałkami zimnego masła.
Niezwłocznie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na dolnej półce (grzeje góra + dół) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu, na wydaniu posypać cukrem pudrem.
UWAGI! Sposób rozdrobnienia jabłek jest dowolny. Można zetrzeć na tarle albo pokroić w grubą kostkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Tadeusz Gwiaździński
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gruszka pod Gorgonzolą. Typowa przystawka w porze jesieni.
Słodka gruszka w połączeniu ze słonym smakiem pleśniowego sera Gorgonzola idealnie pasują ze sobą tworząc wspaniałe małe danie. Idealna atra...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
zabieram ten przepis,pysznie brzmi:)
OdpowiedzUsuńEmocja!
OdpowiedzUsuńTo fajnie :-)
To jest ciasto, które 6 letni synek mojej siostrzenicy, regularnie piecze swojej mamie.
Fajnie mieć Takiego Wujka. Od dziecka ma się talent wrodzony. Pozdrawiam Panów, miłośników gotowania.
UsuńSwietny przepis!Jutro wypróbuję.Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńTo fajnie.
Usuńbardzo smaczne i często je robię
UsuńAlbo mi nie wyszlo, albo po prostu mi nie smakowalo.
OdpowiedzUsuńAlbo coś bezwiednie zostało zrobione nie tak, albo gatunek jabłek nie był zachwycający.
UsuńMoim gościom, jak jeden, wszystkim smakuje :-)
Rzeczywiście ciasto na drugi dzień jest zdecydowanie lepsze. Ba! Bardzo zdecydowanie. Wczoraj zrobiłam, dzisiaj się delektuję i wpisuję przepis do mego przepisowego zeszytu:))
OdpowiedzUsuńNo nie od parady, od wielu tygodni przepis trzyma się na topie :-)
UsuńPrzykro mi, ale zgodnie z zapowiedzią, bez względu na treść, wszystkie anonimowe komentarze są automatycznie wykasowywane!
OdpowiedzUsuńPyszne i podaje na ciepło z lodami waniliowymi . Mniam mniam .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ps. Jak Wy to robicie że ciasto u Was jest jeszcze na drugi dzień ???
Jest nas w domu tylko dwoje i nie zawsze mamy gości
Usuń:-)
jadłam u koleżanki - jest przepyszne!!! No i teraz znalazłam przepis :) na pewno zrobię niedługo!
OdpowiedzUsuńDawno temu zawsze to ciasto /pychotka;>/goscilo na moim stole,ale przepis mi sie gdzies zagubil ,a tu go odnalazlam,dzieki:),a to sie rodzinka ucieszy :D
OdpowiedzUsuńWitam, z czego może wynikać fakt, że ciasto wyszło mi dwukolorowe - jabłka brązowe, a warstwa mąki żółta skoro na zdjęciu wszystko ma jednolitą brązową barwę ?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że jabłka puściły zbyt mało soku?
UsuńWitam , a tą kasze manną ugotować czy jak bo nie podane jest . ?
OdpowiedzUsuńNapisałem,
UsuńWykonanie: cukier, kaszę i makę wymieszać ze sobą.
Z tego należy wnioskować, że skoro mowa o sypkich składnikach, to kaszy się uprzedni nie gotuje.
Pozdrawiam Tadeusz
robert: zrobilem i jest git przepyszny. dzieki
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńdzisiaj tez robilam,wyszlo pyszne!!!dzieki za przepis;)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie faktycznie jest coś dobrego, bo naliczyłem już ponad 25.000 wyświetleń!
Usuńjak byłem mały to babcia nauczyła mnie robić to ciasto:-)
OdpowiedzUsuńja jeszcze na tą suchą drugą warstwe daję jabłka i na nie kokos i dopiero masło jest dużo lepsze.
OdpowiedzUsuńzamiast mąki - bułka tarta (domowa). wychodzi chrupkowato-kruszonkowato.
Usuńjabłka naturalne = można nie obierać. a jak kolorowa-czerowna skórka to fajny akcent kolorystyczny...
swietne,palce lizac
OdpowiedzUsuńswietne ,palce lizac
OdpowiedzUsuńswietne,palce lizac
OdpowiedzUsuńZrobiłem ale pani zona nie doceniła nie przepada za jabłecznikami. Ale było super.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam w "klubie" :-)
UsuńMoja też nie jada wielu rzeczy, które osobiście ugotuję.
Od lat znam to ciasto, Babcia nazywala je KRYZYSIK za czasów PRL-u :) pyszne, wlasnie siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńmuszę ograniczać tłuszcze... czy wyszło by to ciasto bez masła?
OdpowiedzUsuńCytowany przepis na ciasto jest niemal kopią ciasta kruchego, w którego skład zasadniczo wchodzą głównie mąka i tłuszcz. Od biedy można je zastąpić ciastem z mąki i jaj - bez tłuszczu. Coś jednak musi związać mąkę aby powstało ciasto.
UsuńA mi spod wyszedl twardy jak skala dlaczego :(
OdpowiedzUsuńA mi wyszedl twardy spod :( dlaczego
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie niewłaściwy rozkład temperatury. Ponieważ nie było mnie przy tym mogę tylko przypuszczać, że piekarnik za mocno grzał od spodu?
OdpowiedzUsuńJak do tej pory nikt jeszcze nie sygnalizował podobnego problemu.
Usuńpyszne ciacho, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że smakuje, skoro ma już ponad 100.000 wyświetleń :-)
Usuńnie ma lepszego ciasta cymes
OdpowiedzUsuńSzybko, latwo i przyjemnie a najwazniejsz ze i tanio.Dziekuje Tadziu.
OdpowiedzUsuńjuź się piecze ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, mam nadzieje, że będzie dobre :)
OdpowiedzUsuńpieklam to ciasto co tydzien jak bylam mala , jest pyszne , polecam:)
OdpowiedzUsuńA u mnie spod się nie upiekł, jest sypki
OdpowiedzUsuńBo ciasta z zasady piecze się na dolnej szynie piekarnika. Chyba, że coś się dzieje z grzałkami piekarnika?
Usuń.
OdpowiedzUsuńChyba Ci tekst ucięło?
OdpowiedzUsuń