niedziela, 24 września 2017

Łatwa i szybka przekąska z wędzonego pstrąga i marynowanych karczochów

Kto z czytelników tego bloga znajduje się w tej chwili we Włoszech, polecam dokonanie zakupu kilku słoików marynowanych serc karczochów  (Carciofi in olio di semi di girasole)
Albo jeżeli Twoi znajomi są tam jeszcze, zadzwoń i poproś aby Ci kupili ten delikates.

Serca karczochów w oliwnej zalewie to doskonały składnik do uzupełniania półmisków z wędlinami względnie z rybami na zimno. Super dodatek na eleganckie przyjęcia.


Składniki:
2 filety świeżo wędzonego pstrąga bez skóry i bez ości*
1 słoik marynowanych serc karczochów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka aceto balsamico bianco

Wykonanie:
filety pstrąga podzielić na kawałki po ok. 5 cm
Ułożyć wzdłużnie po środku półmiska (jak na zdjęciu)
Serca karczochów wyjąć ze słoika o dokładnie odcedzić na sicie. Poukładać dookoła kawałków ryby.
Skropić oliwą i octem. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Nie solić!

Podawanie:
podawać z białym pulchnym pieczywem jako przekąskę na większych przyjęciach.

* - co trzeba wiedzieć na temat wędzonego pstrąga? (lub innej ryby)
Wędzona ryba  smakuje najlepiej kiedy jest podana na talerz niemal prosto z wędzarni. Kto ma taką możliwość koniecznie powinien z tego skorzystać.
Najczęściej popełnianym błędem jest serwowanie ryby prosto z lodówki po wielogodzinnym przechowywaniu w chłodziarce.
Dlaczego? W obniżonej temperaturze tłuszcz ryby ulega stężeniu co ma zdecydowanie negatywny wpływ na smak. Niestety mało kto zwraca na to uwagę.
Wędzony filet rybny przed podaniem powinno się nieco podgrzać nad gorącą parą wodną lub w ostateczności wyjąć z lodówki na minimum 2 godziny wcześniej.
Te rady to są niby drobiazgi i nie ma obowiązku ich przestrzegania. Ale kto raz spróbuje, ręczę że zapamięta to na zawsze.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.