sobota, 30 września 2017

Szarlotka z budyniem bez ciasta.

Mamy początek jesieni więc dobrze jest podać coś na słodko.
"Szarlotka" pieczona bez ciasta, a w zasadzie są to jabłka zapiekane po zalaniu budyniem.

Składniki:

200 g mielonych migdałów
9 – 10 średniej wielkości jabłek, szara reneta (lub innych kwaśnych)


3 opakowania cukru waniliowego (każde 7 g)
4 szklanki mleka
1 budyń waniliowy w proszku (45 g)
1 krem waniliowy w proszku (45 g)
4 łyżki cukru
150 g migdałów w płatkach
4 łyżki cukru do posypania przed pieczeniem
papier do pieczenia
kto lubi może dodać z pół szklanki rodzynek wcześniej namoczonych w rumie (minimum 6 godzin)

Wykonanie:

formę wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby 2 – 3 cm wystawał poza zapinany pierścień!
Uzupełnić kołnierzem z papieru, chroniącym pierścień formy.


Dno formy równomiernie pokryć mielonymi migdałami.

 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Wymieszać z całym cukrem waniliowym i umieścić w formie.

 

Proszek budyniowy + 2 łyżki cukru rozpuścić w 1 szklance mleka. Tak samo postąpić ze sproszkowanym kremem waniliowym.
Pozostałe mleko (2 szklanki) zagotować, i stale energicznie mieszając, powoli wlewać najpierw rozpuszczony budyń i kolejno krem. Pogotować ok. 1 minuty.



Jeszcze gorącą masę, wymieszać z płatkami migdałów.



Zalać tym jabłka w formie. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na dolną półkę, na 45 – 50 minut. Grzeje góra + dół.



Podawać na zimno, czyli kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu.


Tadeusz Gwiaździński

11 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, tylko zastanawiam się czy w moim mieście dostanę krem waniliowy w proszku!
    Zapisuję do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast kremu w proszku bez problemu możesz wkomponować sproszkowany budyń.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  2. Czy to jest Twój autorski przepis? Bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tak, trochę nie bo w sumie jest to zlepek czterech różnych receptur w moich proporcjach.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  3. A co by było, gdybym zrobiła to na wiórkach kokosowych? I zamiast mleka zwykłego dała mleko kokosowe? A zamiast cukru - erytrol, bo ma 0 kalorii? Będę eksperymentować ale już po przeprowadzce, czyli pewnie za jakie 2 miesiące. Teraz eksperymentuję z pakowaniem.Pakowanie wszelakiego dobra kuchennego jest wielce stresujące, właśnie to odkryłam.
    Jedno jest pewne- tam dokąd jadę z całą pewnością będzie krem waniliowy.Chodzi za mną omlet cesarski- jadłam w Salzburgu, ale nie znam dokładnie przepisu.
    I znów będę miała zgryz czy zamiast zwykłej mąki można dać mąkę kokosową.
    Natchnął mnie Twój przepis ,chyba coś wymodzę, może jutro???
    Milego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic by nie było poza tym, że powstałby nowy wypiek wg Twojego przepisu. Czekam na relację :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  4. Co to jest krem waniliowy i czym się rózni od budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjawisko z grupy "fast-food". Faktyczny skład jest znany tylko producentowi. Wg mojej orientacji od budyniu rożni się tym, że zawiera żelatynę.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
    2. Dr.Oetker krem do tortów w proszku waniliowy, 120 g składniki :cukier, syrop glukozowy, olej roślinny palmowy całkowicie utwardzony, skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), żelatyna, białka MLEKA, stabilizator (fosforany potasu), aromat, naturalny aromat wanilii bourbon, barwnik (karoteny), sól

      Usuń
  5. Wczoraj i u mnie był jabłecznik z budyniem. Bardzo lubię szarlotkowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...