sobota, 30 września 2017

Szarlotka z budyniem bez ciasta.

Mamy początek jesieni więc dobrze jest podać coś na słodko.
"Szarlotka" pieczona bez ciasta, a w zasadzie są to jabłka zapiekane po zalaniu budyniem.

Składniki:

200 g mielonych migdałów
9 – 10 średniej wielkości jabłek, szara reneta (lub innych kwaśnych)


3 opakowania cukru waniliowego (każde 7 g)
4 szklanki mleka
1 budyń waniliowy w proszku (45 g)
1 krem waniliowy w proszku (45 g)
4 łyżki cukru
150 g migdałów w płatkach
4 łyżki cukru do posypania przed pieczeniem
papier do pieczenia
kto lubi może dodać z pół szklanki rodzynek wcześniej namoczonych w rumie (minimum 6 godzin)

Wykonanie:

formę wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby 2 – 3 cm wystawał poza zapinany pierścień!
Uzupełnić kołnierzem z papieru, chroniącym pierścień formy.


Dno formy równomiernie pokryć mielonymi migdałami.

 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Wymieszać z całym cukrem waniliowym i umieścić w formie.

 

Proszek budyniowy + 2 łyżki cukru rozpuścić w 1 szklance mleka. Tak samo postąpić ze sproszkowanym kremem waniliowym.
Pozostałe mleko (2 szklanki) zagotować, i stale energicznie mieszając, powoli wlewać najpierw rozpuszczony budyń i kolejno krem. Pogotować ok. 1 minuty.



Jeszcze gorącą masę, wymieszać z płatkami migdałów.



Zalać tym jabłka w formie. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na dolną półkę, na 45 – 50 minut. Grzeje góra + dół.



Podawać na zimno, czyli kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu.


Tadeusz Gwiaździński

11 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, tylko zastanawiam się czy w moim mieście dostanę krem waniliowy w proszku!
    Zapisuję do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast kremu w proszku bez problemu możesz wkomponować sproszkowany budyń.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  2. Czy to jest Twój autorski przepis? Bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tak, trochę nie bo w sumie jest to zlepek czterech różnych receptur w moich proporcjach.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  3. A co by było, gdybym zrobiła to na wiórkach kokosowych? I zamiast mleka zwykłego dała mleko kokosowe? A zamiast cukru - erytrol, bo ma 0 kalorii? Będę eksperymentować ale już po przeprowadzce, czyli pewnie za jakie 2 miesiące. Teraz eksperymentuję z pakowaniem.Pakowanie wszelakiego dobra kuchennego jest wielce stresujące, właśnie to odkryłam.
    Jedno jest pewne- tam dokąd jadę z całą pewnością będzie krem waniliowy.Chodzi za mną omlet cesarski- jadłam w Salzburgu, ale nie znam dokładnie przepisu.
    I znów będę miała zgryz czy zamiast zwykłej mąki można dać mąkę kokosową.
    Natchnął mnie Twój przepis ,chyba coś wymodzę, może jutro???
    Milego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic by nie było poza tym, że powstałby nowy wypiek wg Twojego przepisu. Czekam na relację :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  4. Co to jest krem waniliowy i czym się rózni od budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjawisko z grupy "fast-food". Faktyczny skład jest znany tylko producentowi. Wg mojej orientacji od budyniu rożni się tym, że zawiera żelatynę.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
    2. Dr.Oetker krem do tortów w proszku waniliowy, 120 g składniki :cukier, syrop glukozowy, olej roślinny palmowy całkowicie utwardzony, skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), żelatyna, białka MLEKA, stabilizator (fosforany potasu), aromat, naturalny aromat wanilii bourbon, barwnik (karoteny), sól

      Usuń
  5. Wczoraj i u mnie był jabłecznik z budyniem. Bardzo lubię szarlotkowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Domowy chłodnik rodem z Wilna.

Mimo wiosny w kalendarzu za oknem pełnia lata. Wobec tego mam nadzieję, że ten przepis przyda się jak znalazł. Jajo do chłodnika ni...