poniedziałek, 28 maja 2018

Pimentos de padron* z fenkułem jako dodatek do dań głównych


Włoskie kiełbaski albo parówki zawijane w boczek z papryczką pimentos i i fenkułem 
(przepis na 4 porcje)

Na zdjęciu autentyczne włoskie białe kiełbaski smażone z białą cebulą.
Albo parówki zawijane w boczek podane na papryce z fenkułem.
         Składniki:
8 sztuk włoskich białych kiełbasek (w zastępstwie surowa polska biała kiełbasa) albo parówki zawijane w boczek
0,5 małej białej cebuli
1 czubata łyżka drobno pokrojonego włoskiego zrolowanego solonego boczku ":pancetta"*
100 - 150 g strąków hiszpańskiej zielonej papryki pimentos (tzw. "grilowej")
0,5 bulwy włoskiego kopru wielkości piłki tenisowej
0,5 płaskiej łyżeczki suszonych nasion włoskiego kopru (względnie kminku)
0,7 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka białego octu balsamico
1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 + 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
cebulę pokroić w słomkę i razem z kiełbaskami pod przykryciem usmażyć na teflonowej patelni.
Paprykę umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowy i wyjątkowo usunąć całe gniazda nasienne. W Hiszpanii je się całe strączki razem z pestkami.
Poprzecznie pokroić w cienką niteczkę.
Z bulwy włoskiego kopru wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Cienko poszatkować poprzecznie do przebiegu włókien.
W odpowiednim głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony boczek i często mieszając smażyć ok. 2 minuty.. Na to wrzucić poszatkowany włoski koper i ziarna czarnego pieprzu. Dalej krótko smażyć uważając aby fenkuł nie przywierał do dna. Wlać wino i dobrze wymieszać. Zmniejszy c ogień do minimum i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Wtedy dodać sproszkowany bulion i pokrojoną paprykę.
Dodać ocet, wymieszać i nadal pod przykryciem dusić tak długo aż pokrojony włoski koper dostatecznie zmięknie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby dosolić.
Podawać jako uzupełniający dodatek do mięs lub ryby.


*   - pimentos de padron - słynne hiszpańskie małe papryczki 
** - pancetta - włoski boczek, sprzedawany najczęściej w zrolowanej formie, może być solony lub lekko wędzony; do opisywanej potrawy nadaje sie tylko w wersji solonej

Tak przyrządzoną paprykę z fenkułem można podawać dowolnie. Np. do ryby.

Zetrzeć na drobno nieco świeżego imbiru, czosnku i małej marchewki. Doprawić solą, pieprzem i mała płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku. Dodać 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszać.
Plastry solonego boczku pancetta** ułożyć centralnie na sporym kawałku folii aluminiowej.



Na tym ułożyć odpowiednio przycięty filet ryby o białym mięsie. Doprawić sola i pieprzem. Pokryć masą z imbiru, czosnku i marchewki. Zwinąć w folię aluminiową i zapiec.


Podawać podobnie jak kiełbaski na zdjęciach powyżej.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...