środa, 2 maja 2018

Świeży tuńczyk z makaronem wstążki i szałwią


Proste i szybkie eleganckie danie dla unikających jedzenia mięsa.

Danie można uzupełnić pikantnym sosem pomidorowym. Wtedy jednak zalecane jest zastąpienie szałwii bazylią.
Składniki:
2 steki świeżego tuńczyka wielkości 5 x 7 cm, ukrojone na grubość męskiego palca
300 g włoskiego makaronu typu pappardelle
0,5 łyżeczki suszonej szałwii (to ma może zamiennie dodać garść świeżej)
3 łyżki aromatycznego masła
sól
nieco grubiej zmielony czarny pieprz prosto z młynka
5 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:
dwa steki ze świeżego tuńczyka (wielkości mniej więcej 5 x 7 cm) ukrojone na grubość męskiego palca, przesmażyć obustronnie "lewa - prawa" po 3 - 4 minuty. Solić i pieprzyć dopiero po zdjęciu z patelni!
Makaron ugorować al dente.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać pół łyżeczki suszonej szałwii lub posiekane listki świeżego zioła i wymieszać.
Na to dać gorący makaron i ponownie wymieszać.
Gorącego tuńczyka pokroić w słupki (jak na zdjęciu) i dodać do potrawy.
Włosi na wydaniu (już na talerzu) szczodrze podlewają danie dobrą oliwą z oliwek.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...