wtorek, 7 sierpnia 2018

Zupa szczawiowa - bo akurat mamy wszystko świeże.

Zupa o kwaskowym smaku. Choć zazwyczaj podaje się na gorąco ze względu na panujące upałymożna także podać na letnio ciepło. Koniecznie z połówką jaja ugotowanego na twardo.
Wierzącym w bajki o szkodliwym cholesterolu w żółtkach jaj* - dla odmiany można podać z gotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami.

Zupa szczawiowa koniecznie z jajem na twardo. W niektórych domach niesłusznie zapomniana.
Składniki:
1,5 szklanki posiekanych liści szczawiu ogrodowego
0,5 białej cebuli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka sklarowanego masła względnie oleju rzepakowego
2 l bulionu warzywnego
300 g warzyw jak na rosół
2 - 3 ziemniaki średniej wielkości
po 1 jaju ugotowanym na twardo na każdą porcję

Wykonanie:
warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę wielkości grochu. Tak samo przygotować ziemniaki.
Często mieszając wszystko razem krótko przesmażyć ma sklarowanym maśle. W dietetycznej wersji na oleju.
Zalać gorącym bulionem i pod przykryciem do miękkości gotować na maleńkim ogniu ok. 15 - 20 minut.
Osobno przesmażyć drobno pokrojoną cebulę z drobno posiekanym szczawiem. Z wywaru odlać szklankę płynu i zalać szczaw z cebulą. Dodać kwaśną śmietanę i zmiksować blenderem ale nie na kompletną miazgę. Wlać do zupy i nadal na małym pogotować dalsze 5 minut.
Podawać w głębokich filiżankach z dodatkiem jaja ugotowanego na twardo.
Osobno można podać okraszone gotowane ziemniaki.

* - w 1907 roku pewien rosyjski (nie mylić z "radziecki") uczony karmiąc doświadczalne króliki jajami ugotowanymi na twardo zauważył, iż ma to wpływ na ogromny przyrost poziomu cholesterolu we krwi tych zwierząt. Prawdopodobnie owa obserwacja miała wpływ na rozpętanie prawdziwej paniki na temat spożywania kurzych jaj. Jak się dzisiaj okazało, jaja nie szkodzą żadnemu zdrowemu organizmowi i to w żadnej ilości.
Po pierwsze. Od kiedy to króliki żywią się jajami gotowanymi na twardo?
A po drugie jeżeli nawet, to medycy w USA już dawno stwierdzili, że to nie wysokość poziomu cholesterolu we krwi ma wpływ na zaistnienie zawału serca. Taki sam procent osób z niskim poziomem co i z wysokim, ulega temu niebezpiecznemu zjawisku.
Panikę rozpowszechniał i nadal rozpowszechnia wszechobecny przemysł farmaceutyczny bo zarabia miliardy dolarów rocznie na tabletkach obniżających cholesterol we krwi.
Owe preparaty mają tyle szkodliwych działań ubocznych, że mogą prowadzić do faktycznie niebezpiecznego rozstroju zdrowia.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...