wtorek, 12 lutego 2019

Jarmuż z boczkiem z kaszą gryczaną

Kaszę i boczek mam zawsze pod ręką. Teraz jest sezon na jarmuż więc trzeba z tego korzystać.

Z boczku można zrezygnować i wtedy danie będzie na wskroś tryskać zdrowiem.
Składniki:
2 szklanki palonej kaszy gryczanej
4 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g chudego pieczonego lub gotowanego boczku (wędzony raczej niewskazany)
2 szklanki zblanszowanego i posiekanego jarmużu
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
ugotować kaszę na sypko wg zasad (koniecznie na bazie warzywnego bulionu). Cienkie plastry boczku pokroić poprzecznie w cienka słomkę. Krótko zeszklić na dużej teflonowej patelni.
Wrzucić zblanszowany i posiekany jarmuż. Mocno podgrzać stale mieszając.
Podawać z gorącą kaszą.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Zgoda, że zimowe.
    Ale dla grubasów takich jak ja może być daniem całorocznym. Tylko, że ten jarmuż latem jest dostępny ino w słoikach.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...