piątek, 28 czerwca 2019

Przegryzka z panierowanych sardeli

Czasami w sieci sklepów Metro można dostać świeże sardele. Trochę jest z nimi roboty podczas czyszczenia ale zaręczam, że warto się potrudzić dla końcowego efektu na stole. Choćby w ramach zastępstwa za oklepanych przystawek ze śledzia.

Przekąska z panierowanych sardeli ze smażoną cukinią pokrojona w kostkę.
Składniki:
20 filecików oczyszczonych sardeli rozłożonych w motyla

W sklepach rybnych (lub na targu rybnym) we Włoszech kupuje się takie fileciki gotowe do smażenia.
kilka płaskich łyżek mąki do opanierowania ryb
sól
czarny pieprz prosto z młynka
dowolne dodatki:
cukinia
marynowane oliwki
marynowana papryka
itp.
oliwa z oliwek do smażenia


Wykonanie:
mąkę wymieszać z solą i lekko oprószyć mąką wymieszaną z solą i czarnym pieprzem. Krótko przesmażyć z obu stron na średnim ogniu. W celu pozbawienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu  przekładać z patelni prosto na wsiąkliwy papier kuchenny.
Podawać na ciepło w towarzystwie dowolnych małych dodatków.

Dodanie oliwek i konserwowej papryki robi z tego danie pasujące na wystawne przyjęcie.
Nie należy zapominać, że to danko jako przekąska ma za zadanie tylko pobudzić apetyt.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...