czwartek, 4 lipca 2019

Konfitura z młodych moreli.

Idealne i czarujące urozmaicenie każdego śniadania. Świeża biała bułka + pachnące masło i ta konfiturka. Można się zakochać.
Tegoroczne morele zawierają jeszcze sporo wody więc w sumie nie za bardzo nadają się do smażenia na przetwory. W związku z tym robię z nich konfiturę i jednocześnie syrop do lodów jako produkt uboczny.

W słoiczkach: z lewej u dołu i stojącym po środku u góry znajduje się gęsty syrop zebrany z powierzchni gotujących się konfitur. Bajkowy dodatek do lodów. Z podanej ilości składników wychodzą 2 słoiczki syropu i 4 z konfiturą do pieczywa.
Składniki:
2 kg zdrowych przebranych moreli
1 kg żelującego cukru
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Wykonanie:
owoce umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki jednocześnie usuwając pestki. Umieścić w odpowiednio dużym rondlu o grubym dnie. Zasypać cukrem i wymieszać. Odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu postawić na małym ogniu. Dodać sok z cytryny.
Dość często mieszając od momentu kiedy zawartość zacznie wrzeć, smażyć przez ok. 2 godziny.
Uważać aby nie przywarły do dna!
Nie zdejmując z ognia z powierzchni zebrać syrop do 2 wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Pozostałą gęstą część do innych pojemników. Również wyparzonych i osuszonych.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. No, no, apetycznie wygląda, i smakuje pewnie też. Tyle słoików z 2 kg moreli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne ale prawdziwe. Maj był zimny i mokry. Do tego wczesne owoce z gruntu zawierają więcej wody niż późniejsze - dojrzałe.
      Spora ilość objętości odparowuje podczas obróbki cieplnej więc pozostaje faktycznie mało gęstej treści. Za to ten syrop jest smakowo bombowym dodatkiem do lodów waniliowych.
      Namawiam do wypróbowania.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...