![]()  | 
| Lekko ścięta jajecznica jajecznica na śmietanie z koprem, bazylią i oregano. | 
![]()  | 
| Ta sama jajecznica uformowana w kostkę i wzbogacona o plastry pachnącej szynki. | 
2 duże świeże jaja
70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki o temperaturze pokojowej (36%) - zależy jak duże są jaja
po kilka listków świeżej bazylii i oregano
2 małe gałązki kopru
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
![]()  | 
| Do głębokiego rondelka o grubym dnie wbić dwa jaja o temperaturze pokojowej. | 
![]()  | 
| W zależności od tego jak duże są jaja odmierzyć 70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki, jw również o temperaturze pokojowej. | 
![]()  | 
| Rozprowadzić śmietankę po całej powierzchni. | 
![]()  | 
| Postawić na maleńkim ogniu i nieprzerwanie mieszać miotełką. Trzeba mieć sporo cierpliwości bo zanim jaja się lekko zetną to może potrwać 10 i więcej minut. | 
![]()  | 
| Prosto z garnuszka jeszcze lekko ściętą jajecznicę przekładać do podgrzanych metalowych foremek. Później na talerzu jajecznica prezentuje się jak ciastko kremówka. | 
Tadeusz Gwiaździński







Nie robię ze śmietanka ale z pełnotłustym mlekiem- na patelnię wlewam mleko, gdy zacznie wrzeć dodaję jajka. Taka jajecznica jest bardzo delikatna i jak określiła to pewna znajoma- "nie zajeżdża wcale jajkami". Nim się wszystko zetnie doprawiam ziołami, mam jakąś mieszankę śródziemnomorską razem z solą.
OdpowiedzUsuńTwoja wersja jest równie elegancka choć odchudzona. Ja uważam wyższą zawartość tłuszczu za konieczną dla wartości smakowych.
OdpowiedzUsuń