wtorek, 27 sierpnia 2019

Jajecznica z ziołami na śmietanie.

Coś na niebywale eleganckie śniadanie. Tak podana jajecznica wygląda jak kawałek ciasta.

Lekko ścięta jajecznica jajecznica na śmietanie z koprem, bazylią i oregano.
Ta sama jajecznica uformowana w kostkę i wzbogacona o plastry pachnącej szynki.
Składniki:
2 duże świeże jaja
70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki o temperaturze pokojowej (36%) - zależy jak duże są jaja
po kilka listków świeżej bazylii i oregano
2 małe gałązki kopru
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
  
Wykonanie:

Do głębokiego rondelka o grubym dnie wbić dwa jaja o temperaturze pokojowej.
W zależności od tego jak duże są jaja odmierzyć 70 - 80 ml rzadkiej śmietanki kremówki, jw również o temperaturze pokojowej.
Rozprowadzić śmietankę po całej powierzchni.
Postawić na maleńkim ogniu i nieprzerwanie mieszać miotełką. Trzeba mieć sporo cierpliwości bo zanim jaja się lekko zetną to może potrwać 10 i więcej minut.
Prosto z garnuszka jeszcze lekko ściętą jajecznicę przekładać do podgrzanych metalowych foremek. Później na talerzu jajecznica prezentuje się jak ciastko kremówka.
Grubo pokroić zioła i udekorować nimi wierzch jajecznicy. Kto lubi może domieszać zioła jeszcze przed wkładaniem do foremek. Podawać natychmiast na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Nie robię ze śmietanka ale z pełnotłustym mlekiem- na patelnię wlewam mleko, gdy zacznie wrzeć dodaję jajka. Taka jajecznica jest bardzo delikatna i jak określiła to pewna znajoma- "nie zajeżdża wcale jajkami". Nim się wszystko zetnie doprawiam ziołami, mam jakąś mieszankę śródziemnomorską razem z solą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja wersja jest równie elegancka choć odchudzona. Ja uważam wyższą zawartość tłuszczu za konieczną dla wartości smakowych.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...