wtorek, 7 stycznia 2020

Mieszany mus z trzech wędzonych ryb.

Mus z trzech różnych gatunków wędzonych ryb. Jak raz coś eleganckiego na po minionych świętach.

Jako małe uzupełniające dekoracyjki: ugotowane listki brukselki i pomidorki koktajlowe.
Składniki:
100 g wędzonego łososia
100 g wędzonego pstrąga
100 g wędzonego halibuta
150 ml warzywnego bulionu
3 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1 czubata łyżeczka granulatu
150 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 – 36 %)
biały pieprz prosto z młynka
ew. 1 filet wędzonego pstrąga źródlanego do dekoracji (odmiana o wyraźnie różowej barwie mięsa)

Wykonanie:
1.) Ryby, a szczególnie pstrąga, najdokładniej obrać nawet z najdrobniejszych ości.
Wszystko razem posiekać drobno na desce z tworzywa.
UWAGA! Przy zastosowaniu drewnianej deski, później będzie trudno usunąć z niej silną woń wędzonej ryby.

2.) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
UWAGA! Jeżeli będzie stosowany granulat, postąpić wg instrukcji na opakowaniu.

3.) W osobnym rondelku doprowadzić do wrzenia bulion warzywny. Odlać parę łyżek, w których później będzie się rozpuszczać namoczona żelatynę

4.) Połową otrzymanej ilości bulionu zalać posiekane ryby i zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta, stopniowo po łyżce dolewać pozostawiony płyn. Odstawić do wystygnięcia.
Kto ma czas i cierpliwość może otrzymaną masę przetrzeć przez sito. W ten sposób otrzyma się bardzo atrakcyjną krenową konsystencję. Ręczę, że warto!

5.) Lodowato zimną śmietankę kremówkę ubić na niezbyt gęsty krem. UWAGA! Zbyt mocne ubicie śmietanki, w czasie późniejszego mieszania może doprowadzić do „zwarzenia” się całości.

6.) Namoczoną żelatynę odcisnąć z nadmiaru wody i rozpuścić w kilku łyżkach pozostawionego ciepłego rosołku. Wymieszać z ubitą śmietanką, zaczynając od dodania 1 – 2 łyżek kremówki do rozpuszczonej żelatyny. Wszystko razem dokładnie wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do masy rybnej. Na koniec doprawić białym pieprzem prosto młynka.
Ewentualne solenie w tym przypadku należy uznać za zbyteczne, bowiem wędzone ryby zawierają jej w sobie aż nadto.

7.) Przełożyć do odpowiedniego pojemnika wyłożonego folią spożywczą.
Kto ma i może, wcześniej wykłada dno pojemnika (np. rynienki) plastrami wędzonego pstrąga źródlanego, lub wędzonego łososia. Odstawić do zastygnięcia.

Podawanie:
podawać na stół na początek przyjęcia, jako atrakcyjne czekadełko smarowidełko do pieczywa.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sadzone czy jajecznica?

Jaja sadzone na szynce czy jajecznica? Co komu co lepiej pasuje?   Kolor skorupki nie ma najmniejszego wpływu na barwę żółtka!   Obrazek z c...