piątek, 17 stycznia 2020

Fielt z grzbietu z królika (zastępczo pierś kurczka) z sosem z owocu mango

Dziwne ale wg nomenklatury obowiązującej w gastronomii królika zalicza się do drobiu.
Czyli osoby, które nie akceptują króliczego mięsa z powodzeniem mogą je zastąpić filetem z piersi kurczaka. W sumie minimalna różnica smakowa.

Polski królik na lekko azjatycką nutę. Przy okazji danie można podawać jako popisowe.
Składniki:
400 - 500 g oczyszczonych z błon filetów z królika (zastępczo piersi kurczaka)
sklarowane masło do smażenia
1 dojrzały owoc mango
1 spora łyżka świeżego masła
100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka  soku świeżo wyciśniętego z cytryny
50 ml białego wytrawnego wina (absolutnie nie może być kwaśne)
1 spory anyżek gwiazdkowy
gałka muszkatołowa w całości - kawałek wielkości 0,25 wycięty z całej sztuki
2 cm laski cynamonu (w całości)
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki wg indywidualnej potrzeby
sól
ew. nieco sproszkowanej czerwonej papryczki chili

Wykonanie:
1.) Oczyszczone, umyte i pozbawione błon filety z królika (względnie kurczaka) lekko posolić i w całości przesmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron stosując 1 - 2 łyżki sklarowanego masła. Razem z patelnią wstawić na 25 - minut na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C.
Grzeje góra + dół. UWAGA! W przypadku kurczaka - 140 stopni. Jw. grzeje góra + dół.

2.) Umyty owoc mango osuszyć i obrać ze skóry. Wyciąć i wyrzucić pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym świeżym masłem. Dodać soki cytrusowe, sól i kto lubi chili. Pod przykryciem gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut - ale nie dłużej.

3.) Wrzucić przyprawy i dalej pod przykryciem gotować tak samo jak w punkcie 2. Zdjąć z ognia i przecedzić. Czysty sos bez przypraw zmiksować na gładko.

4.) Mięso pokroić po skosie w niezbyt cienkie plastry i podawać na podgrzanych talerzach na lustrze z świeżo wykonanego sosu.
Idealnym dodatkiem może być ryż basmati ugotowany po persku.

Ryż po persku z berberysem.

Składniki:
1 marchew średniej wielkości
3 łyżki pokrojonych w wiórki, wyłuskanych migdałów
3 nie całkiem pełne filiżanki ryżu basmati
4 + 0,3 filiżanki zimnej wody
2 szczypty wiórek szafranu
1 + 2 + 2 łyżki masła
0,7 szklanki suszonego berberysu
(w zastępstwie można użyć suszonych żurawin, w ostateczności rodzynek typu koryntki)
0,3  szklanki mięsistych rodzynek (albo przy braku berberysu 1 cała)
wiórki skórki pomarańczowej z 1 owocu





Wykonanie    
1.) Marchewkę pokroić w drobną słomkę i powoli na małym ogniu przesmażyć stosując 1 łyżckę masła. Na koniec dodać nieco cukru i wymieszać.
                       
2.) Do wysokiego garnka o grubym dnie wrzucić 3 niepełne filiżanki ryżu i zalać je 4 filiżankami zimnej wody. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Pogotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i przecedzić prze duże sito. Przelać zimną wodą i dobrze osączyć.

3.) Do tego samego garnka, w którym gotował się ryż wrzucić 2 łyżki masła. Gdy się całkowicie się roztopi dodać szczyptę szafranu i wymieszać. Osączony ryż układać warstwami, przedzielając je kilkoma równo rozprowadzonymi wiórkami migdałów i podsmażonej marchwi.
Ostatnią warstwę powinien stanowić czysty ryż. Posypać drugą szczyptą szafranu i powoli wlać 
0,3 filiżanki zimnej wody.            

4.) Cały spód pokrywki garnka płasko pokryć czystą lnianą (bawełnianą) ściereczką i w ten sposób przykryć garnek. Garnek postawić na płytce elektrycznej nastawionej na jedynkę na 50 minut.
UWAGA! Kto w domu dysponuje tylko kuchenką gazową, musi stawiać garnek na odpowiednio grubej metalowej płytce i nastawić gaz na możliwie najmniejszy płomień!
Ściereczka musi być tak duża, aby swobodnie pokrywała cały obwód garnka!                      

5.) Berberys i rodzynki posiekać dużym ostrym nożem. Na patelni na małym ogniu roztopić 2 łyżki masła. Gdy już będzie gorące, dodać posiekane suszone owoce i wiórki skórki pomarańczowej. Smażyć przez 5 –7 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

6.) Czynności końcowe. Podgrzać odpowiednio duży półmisek. Garnek odstawić z ognia i zdjąć pokrywkę. Szybko wydobyć prawie cały ryż, umieszczając go w przygotowanym półmisku. Dodać podsmażone gorące owoce razem z masłem z patelni i szybko wymieszać. Plastry przypieczonego ryżu z dna garnka ułożyć na wierzchu przypieczoną stroną do góry.

7.) Podawanie. Podaje się jako dodatek do dań głównych, szczególnie do mięs lub ryb z sosami na słodko.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...