piątek, 10 stycznia 2020

Pstrąg na poduszce z pora.


Pstrąg na poduszce z pora duszonego w pomidorach



Składniki:
2 filety ze świeżego pstrąga
250 g pora
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka sklarowanego masła do smażenia ryby
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Pora pokroić w możliwie cienkie talarki. Wrzucić na dno płaskiego rondla o grubym dnie. Postawić na ogniu i stale mieszając podgrzewać bez tłuszczu przez ok. 2 minuty. Dodać oliwę, wymieszać. Po upływie kolejnych 2 minut wlać ½ szklanki wina i na maleńkim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

2.) W tym czasie na osobnej małej patelni podsmażyć przecier pomidorowy z dodatkiem cukru. Rozprowadzić połową szklanki pozostałego wina. Gdy powstanie gładki sos wlać do duszącego się pora. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg indywidualnego smaku. Dalej gotować beż przykrycia aż większość płynu odparuje.

3.) Filety pstrąga podzielić na porcje i krótko przesmażyć z obu stron na sklarowanym maśle. Solić dopiero tuż przed zdjęciem z patelni.

Podawanie:
po mniej więcej 2 łyżki sosu na porcję, nakładać na podgrzane płaskie talerze. Na tym ułożyć po kawałku ryby. Obok ziemniaki z wody podlane roztopionym masłem i posypane dowolna zieleniną. Osobno zieloną sałatę.

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Terrina ze śledzia na Barbórkę

Uwaga! Komentarze zawierające ukrytą reklamę ze zrozumiałych względów nie będą publikowane.   Terrina śmietanowa ze śledziem.   Kto nie lubi...