piątek, 3 stycznia 2020

Intensywny czerwony barszcz wegański na zbliżjących się 3 Króli.

Wyjątkowo intensywny wegański barszcz na przyjęcia w rodzinnym gronie.


Bardzo elegancki wariant. Ugotować buraki pokrojone w kostkę. Umieścić w filiżankach. Zalać gorącym wywarem i podawać z dodatkiem listka mięty, połówkami winogron (bez pestek) i odrobiną świeżo utartego chrzanu.
Składniki:
2 kg czerwonych buraków (nie mogą być nawożone!)
1 spora marchew
1 średni korzeń pietruszki
1 mały seler korzenny
1 duże jabłko z gatunku szara reneta
bulion warzywny
czarny pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól

Wykonanie:
1.) Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko (jabłko dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych) obrać ze skóry i zetrzeć na grubym tarle, lub pokroić w drobną kostkę.

Rozdrobnione warzywa do barszczu.
2.) Tak przygotowane, w odpowiednio dużym rondlu zalać wrzącym bezmięsnym bulionem na tyle, aby pokrył warzywa na kilka centymetrów. Pod przykryciem odstawić na 3 godziny aby buraki oddały kolor i smak. Kolejno dodać przyprawy i na maleńkim ogniu, pod przykryciem gotować tak długo, aż buraki zmiękną. Wtedy przecedzić i w razie potrzeby dosmaczać wg indywidualnych potrzeb.

Dodanie jabłka wnosi ciekawy winny smak. Wywar ugotowany takim sposobem jest doskonałym uzupełnieniem wszelkich stołów i bufetów na małych i dużych przyjęciach.

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez ...