wtorek, 14 kwietnia 2020

Dorsz na zimno pod tuńczykowym majonezem.

Może by tak na chwilę zrobić przerwę od świątecznych mięs i zająć się chudą rybą? Choćby w ramach skromnej przystawki? Dzisiaj proponuję dorsza gotowanego dietetycznie nad parą, zalanego majonezem tuńczykowym.


Składniki: (na 4 porcje)
400 g świeżego dorsza (sam czysty filet bez skóry)
0,5 szklanki majonezu + 2 lub 3 łyżki do wysmarowania formy
0,5 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
50 g tuńczyka z konserwy w neutralnej zalewie
2 – 3 łyżki małych kaparów
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Filet ze świeżego dorsza posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Umieścić w odpowiednim pojemniku do gotowania nad parą. W zależności od grubości fileta, gotować pod przykryciem 7 – 8 minut. Wyjąć na płaski talerz i ostudzić.

2.) Dno głębokiego płaskiego półmiska posmarować kilkoma łyżkami majonezu, tak aby pokrył całą powierzchnię. 0,5 szklanki jogurtu wymieszać z ½ szklanki majonezu.


3.) Dodać osączonego z zalewy tuńczyka i zmiksować blenderem na gładki sos. Dodać osączone z marynaty kapary, wymieszać i odstawić na 10 minut.

4.) Po upływie tego czasu skosztować  i dopiero wtedy ewentualnie doprawić solą w/g indywidualnego smaku. Ostudzoną rybę ułożyć w półmisku na warstwie majonezu i pokryć sosem.

 
5.) Podawanie: podawać z białym pulchnym pieczywem jako elegancka zimną przystawkę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...