wtorek, 14 kwietnia 2020

Dorsz na zimno pod tuńczykowym majonezem.

Może by tak na chwilę zrobić przerwę od świątecznych mięs i zająć się chudą rybą? Choćby w ramach skromnej przystawki? Dzisiaj proponuję dorsza gotowanego dietetycznie nad parą, zalanego majonezem tuńczykowym.


Składniki: (na 4 porcje)
400 g świeżego dorsza (sam czysty filet bez skóry)
0,5 szklanki majonezu + 2 lub 3 łyżki do wysmarowania formy
0,5 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
50 g tuńczyka z konserwy w neutralnej zalewie
2 – 3 łyżki małych kaparów
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Filet ze świeżego dorsza posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Umieścić w odpowiednim pojemniku do gotowania nad parą. W zależności od grubości fileta, gotować pod przykryciem 7 – 8 minut. Wyjąć na płaski talerz i ostudzić.

2.) Dno głębokiego płaskiego półmiska posmarować kilkoma łyżkami majonezu, tak aby pokrył całą powierzchnię. 0,5 szklanki jogurtu wymieszać z ½ szklanki majonezu.


3.) Dodać osączonego z zalewy tuńczyka i zmiksować blenderem na gładki sos. Dodać osączone z marynaty kapary, wymieszać i odstawić na 10 minut.

4.) Po upływie tego czasu skosztować  i dopiero wtedy ewentualnie doprawić solą w/g indywidualnego smaku. Ostudzoną rybę ułożyć w półmisku na warstwie majonezu i pokryć sosem.

 
5.) Podawanie: podawać z białym pulchnym pieczywem jako elegancka zimną przystawkę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...