wtorek, 21 kwietnia 2020

Sałatka z czarnej fasoli z papryką i wędzonym pstrągiem.

Danie z czasów kwarantanny. Mimo wszystko dość jadalne i nawet godne uwagi.

Bogactwo gamy kolorów zachęca do jedzenia.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1 filet uwędzonego pstrąga bez skóry i bez ości
1 czerwona słodka papryka
1 kawałek (5 cm) selera naciowego
1 mała czerwona papryczka chili bez pestek
1 płaska łyżeczka łagodnego marynowanego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
1.) Seler naciowy zblanszować w mocno posolonym wrzątku przez 3 minuty. Po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

2.) Paprykę obrać ze skóry i przepołowić. Jedną połowę pokroić w małą kostkę. Drugą w grube słupki jak na zdjęciu.

3.) Papryczkę chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Drobno pokroić w cienką słomkę. Wymieszać
z papryką pokrojoną w kostkę i pokrojonym selerem naciowym. Dodać marynowany pieprz i wymieszać z fasolą.

4.) Całość wymieszać z oliwą. Finalnie doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Wg uznania można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...