wtorek, 21 kwietnia 2020

Sałatka z czarnej fasoli z papryką i wędzonym pstrągiem.

Danie z czasów kwarantanny. Mimo wszystko dość jadalne i nawet godne uwagi.

Bogactwo gamy kolorów zachęca do jedzenia.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1 filet uwędzonego pstrąga bez skóry i bez ości
1 czerwona słodka papryka
1 kawałek (5 cm) selera naciowego
1 mała czerwona papryczka chili bez pestek
1 płaska łyżeczka łagodnego marynowanego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
1.) Seler naciowy zblanszować w mocno posolonym wrzątku przez 3 minuty. Po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

2.) Paprykę obrać ze skóry i przepołowić. Jedną połowę pokroić w małą kostkę. Drugą w grube słupki jak na zdjęciu.

3.) Papryczkę chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Drobno pokroić w cienką słomkę. Wymieszać
z papryką pokrojoną w kostkę i pokrojonym selerem naciowym. Dodać marynowany pieprz i wymieszać z fasolą.

4.) Całość wymieszać z oliwą. Finalnie doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Wg uznania można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...