piątek, 18 czerwca 2021

Ragout z młodej sarny*

Ragout z młodej sarny*


Główny sezon polowań rozpoczyna się jesienią. Jednoroczne koziołki stanowią jeden z wyjątków. Wolno na nie polować od 1 Maja.

Składniki
:

300 – 400 g sznyclowego mięsa z udźca sarny*

3 – 4 marchewki średniej wielkości

olej rzepakowy

0,5 cebuli średniej wielkości

1 ząbek czosnku

1 spora łyżka przecieru pomidorowego

0,5 łyżeczki cukru

1,5 - 2 szklanki intensywnego bulionu wołowego

¼ kostki mrożonego masła

1 szklanka śmietany 18%

sól

czarny pieprz prosto z młynka

 

Wykonanie:

1.) Mięso umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić  w kostkę 2 x 2 cm. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podlać oliwą i w temperaturze pokojowej pod przykryciem odstawić na dwie godziny.

 

2.) Cebulę pokroić w cienką słomkę i krótko zeszklić na patelni w małej ilości tłuszczu. Pod koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę  ząbek czosnku.

Oskrobane marchewki pokroić w cienkie pół talarki i umieścić w małym głębokim rondelku. Zalać wrzącym bulionem na tyle aby płyn dokładnie ją przykrył. Postawić na małym ogniu i dusić pod przykryciem. Po 10 minutach dodać cebulę z czosnkiem. W tym rozprowadzić przecier pomidorowy. Gdyby okazał się zbyt kwaśny złagodzić odrobina cukru.

W razie czego dolać bulionu aby całkowicie pokrywał zawartość. Przykryć i dusić dalsze 15 – 20 minut.

Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki sos.

 

3.) Na patelni dobrze rozgrzać tą samą oliwę, w której marynowało się mięso. Uważać aby nie przesadzić z temperaturą, inaczej olej zacznie dymić i trzeba będzie go zastąpić nowym. Wrzucić pokrojone mięso i często mieszając łopatką smażyć przez kwadrans.

UWAGA! Przy obróbce termicznej dziczyzny temperatura wewnątrz mięsa musi osiągnąć minimum 80°C! Posolić, wymieszać, odstawić ognia i pod przykryciem trzymać w cieple.

 

4.) Rondelek z sosem postawić na ogniu. Rozdrobnić zamrożone masło i aż do wyczerpania po kawałku stopniowo dodawać do mrugającego sosu. W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem zalać mięso, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

 

Jako dodatek pasuje wszystko co wchłania sporo sosu
  

5.) Podawanie: podawać z kiszonym ogórkiem, kluseczkami własnej roboty, lub kasza gryczaną, albo makaronem szerokie wstążki.

 
* - sarna - jest to samica koziołka, powszechnie mylona z łanią - samicą jelenia
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Syrop klonowy. Doskonałe zastępstwo w miejsce miodu lub cukru

Syrop klonowy jest często stosowany w zastępstwie miodu albo cukru.* Jego sława poszła w świat razem z naleśnikami podawanymi w USA na śniad...