wtorek, 15 czerwca 2021

Ciepła przystawka z serka ricotta ze szparagami

Trochę inna przystawka na ciepło a nie na gorąco. Kto nie ma dostępu do ricotty zamiast tego może zastosować zwykły chudy i gładki biały twarożek. Ważne aby nie był rzadki.
 
Także z czym podać na talerzyku jest absolutnie kwestią indywidualnego gustu

Składniki: 
4 całe jaja 
500 g włoskiego twarożku risotta 
100 g twardego żółtego sera o wyrazistym smaku 
1 łyżeczka kaszy manny 
szczypta gałki muszkatołowej 
pieprza czarny prosto z młynka 
sól

Wykonanie:

1.) Za pomocą miotełki do ubijania piany roztrzepać jaja. Dodać twarożek i żółty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

2.) żaroodporne foremki o średnicy 7 cm od wewnątrz wysmarować masłem. Każdą wypełnić przygotowaną masą do ¾ wysokości. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej* i zapiekać na środkowej półce piekarnika, grzeje góra + dół  w temperaturze 170°C przez ok. 20 minut.

*- foremki powinny być zanurzone w kąpieli wodnej na ok. 1 cm

3.) Podawanie: jeszcze dobrze ciepłe podawać na mniejszych płaskich talerzykach z sałatą polną, szparagami i pomidorami pokrojonymi w kostkę, podlane dowolnym sosem vinegrette.


Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...