Sos pasujący niemal
do wszystkiego. Do zaprawiania szeregu sosów, majonezów, zup rybnych,
gulaszowych, pomidorowych, fasolki po bretońsku, itp., itd. Może służyć także jako baza wyjściowa do produkcji domowego keczupu.
![]() |
Ewentualne dodanie gałązki rozmarynu i czosnku jest kwestią czysto indywidualnej potrzeby |
![]() |
Warto jest zrobić nieco więcej sosu i nadmiar przechować w lodówce. Nie wiadomo kiedy i jak szybko się przyda |
8 – 10 koniecznie słodkich pomidorów średniej wielkości, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 gałązka świeżego rozmarynu, ewentualnie 1 czerwona mała papryczka chili bez pestek i wewnętrznych błon, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz świeżo mielony w ilości wg indywidualnego smaku, szczypta cukru (na wypadek potrzeby)
Wykonanie:
1.)
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do małego głębokiego rondla o
grubym dnie. Dodać obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Kto lubi pikantne smaki dodaje papryczkę chili. Wlać oliwę,
doprawić solą i pieprzem.
2.) Postawić na małym ogniu, pod przykryciem dusić tak długo, aż pomidory zaczną się rozpadać.
W zależności od tego jak były dojrzałe, to może potrwać 20 – 30 minut.
Przetrzeć przez sito. Gdyby sos okazał się kwaśny, dodać szczyptę cukru.3.) Podawanie: można podawać lub stosować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.