czwartek, 6 lutego 2025

Kotlety mielone o wyjątkowym smaku

Ostatnio cytowałem rodzinny domowy przepis na zupę pieczarkową z kaszą jęczmienną. Dzisiaj z tego samego źródła proponuję sposób na podniesienie smaku kotletów mielonych.

Nie żadne egzotyczne przyprawy a samo zwyczajne masło wnosi tutaj wyjątkowy smak
 
Składniki:  
pół na pół mielonego chudego mięsa wieprzowego i drobiowego (najlepiej z kurczaka)
1 – 2 całe jaja
drobno pokrojona średnia biała cebula
sól
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta
mąka
sklarowane masło do smażenia (ew. pół na pół oliwa z masłem)
3 – 4 dobrze czubate łyżki masła
 
jako dodatek tłuczone ziemniaki + ew. podduszona na maśle cebulka szalotka

Wykonanie:
1.) Przygotować masę na kotlety. Oba  rodzaje mięsa dokładnie wymieszać z zeszkloną na sklarowanym maśle drobno pokrojoną cebulą i jajami. Zagęścić nieco tartą bułką. Starannie doprawić solą i pieprzem prosto z młynka i jeszcze raz dobrze wymieszać.

2.) Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kotlety i układać je na zmoczonej wodą desce.
 
Dobrze jest mieć odpowiedniej wielkości krążki co ułatwia dokładne porcjowanie

3.) Na patelni dobrze rozgrzać sklarowane masło. Kotlety obtoczyć w mące względnie w tartej bułce i powoli smażyć z oby stron.
 
Na wstępie smażenia tłuszcz na patelni powinien osiągnąć właściwą temperaturę

 
Przed przewróceniem na drugą stronę kotlety powinny być wyraźnie zrumienione

4.) Po odwróceniu na drugą stronę tuż przed końcem smażenia, na 1 - 1,5 minuty maksymalnie podnieść temperaturę i dodać całe pozostałe masło. Dlatego, że dodane masło powinno natychmiast topnieć i parować. Natychmiast szczelnie pokryć patelnię pokrywką i niezwłocznie zmniejszyć płomień jak na smażenie w średniej temperaturze. Odczekać 3 – max. 3,5 minuty*.
Zdjąć pokrywę. Przewrócić kotlety na drugą stronę i pozwolić odparować wodzie, którą oddało masło.
                     
5.) Podawanie: podawać podlane powstałym sosem, tłuczonymi ziemniakami i ew. bogatym topingiem z zeszklonych pół talarków cebulki szalotki

*   - masło składa się w 80% z tłuszczu, 15% wody i 5 % serwatki; w tym czasie z masła wytrąci się woda i zamieni się w parę wodną a mięso wchłonie aromat czystego masła; kto raz tak spróbował nie będzie chciał jeść inaczej

Babcia smażyła kotlety na tydzień dla całej rodziny. Jednak nieco inaczej. Robiła do tego taki sos typu beszamel specjalnie leciutko zaprawiony karmelem. Tylko tycio tycio!!! 
Podawała niezmiennie z tłuczonymi ziemniakami bogato inkrustowanymi masłem i podsmażoną cebulką pokrojoną w pół talarki.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kotlety mielone o wyjątkowym smaku

Ostatnio cytowałem rodzinny domowy przepis na zupę pieczarkową z kaszą jęczmienną. Dzisiaj z tego samego źródła proponuję sposób na podniesi...