czwartek, 27 lutego 2025

Pączki najlepsze z najlepszych

Pamiętaj Bartek, że dziś Tłusty Czwartek!


Najlepsze z najlepszych tradycyjnie oferuje Maximarket w Linzu - Bäckermühlweg 61 (nie trzeba długo szukać stoiska bo sprzedają je zaraz przy samym wejściu!) Mają tam także oszałamiający wybór innego rodzaju wypieków. Nie tylko słodkich.
 

Na zdjęciu najlepszy pączek jaki jadłem w życiu. Ciasto puszyste i lekkie. Do tego niezwykle pyszne i bogato nadziane odlotową marmoladą morelową



Tel. do Maximarketu +43 732 375 7770
 
W Austrii bardzo popularne Bauerkrapfen (czyli pączki chłopskie albo wiejskie jak kto woli) Takie samo ciasto jak na klasyczne. Różnica polega na tym, że zamiast kuli formuje się gruby okrągły placek wielkości małego talerzyka deserowego. W środku robi się zagłębienie, które po usmażeniu wypełnia się marmoladą morelową
 
Polskie pączki historycznie wywodzą się z Berlina, gdzie określa się je mianem Berliner Krapfen* - pączki berlińskie Popularne są również w Austrii gdzie noszą nazwę Faschingskrapfen. W tłumaczeniu pączki karnawałowe. Obowiązkowo nadziewane marmoladą morelową. Czasem z dodatkiem rumu.                                                     Kiedyś nasz rodak próbował w Wiedniu uruchomić produkcję nadziewanych różą. Niestety nie dostał zezwolenia.            
W Polsce masowo jada się je w Tłusty Czwartek. Czasem trzeba długo czekać w zawiniętym ogonku. Tego dnia w Austrii kupisz bez kolejki. Dopiero w ostatki, tj
we wtorek poprzedzający Środę Popielcową nad Dunajem mają obfite powodzenie.
 
Sekret puszystości pączków - znanego krakowskiego cukiernika. Jeśli chcesz aby pączki podczas smażenia solidnie wyrosły, natychmiast po umieszczeniu w garnku przykryj go pokrywką na jakieś 2 minuty. Ale nie dłużej. Zrób to samo po przewróceniu na drugą stronę.
Inna metoda (?) Znajoma mi wiejska gospodyni uznana za wspaniale gotującą, oprócz drożdży do ciasta dodaje proszek do pieczenia. Efekt niemal niewidoczny za to wyrób czuć chemią. Nie polecam.

* - słowo Krapfen - w języku niemieckim oznacza także wszystko to, co było najpierw zanurzone w cieście i później usmażone w głębokim tłuszczu.
Muszą w nim pływać. To mogą być sztuki ryb, mięsa, warzyw, etc.
 
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Pączki najlepsze z najlepszych

Pamiętaj Bartek, że dziś Tłusty Czwartek! Najlepsze z najlepszych tradycyjnie oferuje Maximarket w Linzu - Bäckermühlweg 61 (nie trzeba ...