piątek, 20 kwietnia 2018

Tort a'la Tiramisu z kremem na bazie przecieru z jabłka i owocu maracuja.

Tort a la Tiramisu z kwaskowym kremem na bazie przecieru z jabłka i owocu maracuja.
Przepis na ok. 12 sporych porcji. Tortownica ø 28 cm +  folia spożywcza.


Jestem zdania, że czas najwyższy skończyć z tradycyjnymi ciężkimi tortami orzechowymi podczas uroczystych okazji. Także w upalne dni, kiedy gęste maślane kremy wzbudzają więcej wątpliwości niż apetytu i później godzinami zalegają w naszych żołądkach.
Dlatego na zbliżający się okres Komunii Św. proponuję ten w miarę lekki i orzeźwiający tort.
Zastosowanie produktu o nazwie QimiQ znacznie zmniejszy zawartość tłuszczu w kremie, bowiem klasyczne Tiramisu robione jest na bazie luksusowej śmietany Mascarpone z poziomem ponad 80%.
Natomiast QimiQ jedynie ubogie 15%.

Składniki:
500 g QimiQ* samo żelującej śmietany (2 opakowania po 250 g) albo 400 ml kremówki + żelatyna


 350 g musu jabłkowego z maracuja** (ew. można zastąpić czystym musem jabłkowym)

Można też czysty mus z jabłek wymieszać z musem z moreli.
160 g cukru
1 – 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka syropu geranium, albo aromatycznego syropu cukrowego***

Niezwykle aromatyczny syrop stosowany w cukiernictwie. Produkowany we Francji. Kto ma możliwość warto go sprowadzić. W Polsce raczej nie do kupienia. Można zastąpić wyrobem własnej produkcji - o tym niżej***.
UWAGA! O syrop z gerani nie jest łatwo na rynku i z bólem można się bez niego obejść. Natomiast jeżeli ktoś ma i może, niech o tym nie zapomni. Specyfik dodaje deserowi wręcz bajkowego smakowego akcentu.

0,5 l słodkiej śmietanki 36%
6 płatów (7 x 12 cm) żelatyny lub granulatu w ilości potrzebnej do żelowania 750 ml płynu
80 biszkopcików takich jak na Tiramisu
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
w przypadku jeż1i tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać 
– 2 kieliszki likieru Grand Marinier lub Cointreau, lub innego pomarańczowego

0,5 szklanki wiórek czekoladowych do dekoracji
 
Wykonanie kremu:
zawartość opakowania z QimiQ przełożyć do dużej głębokiej salaterki. Roztrzepać trzepaczką (miotełką) na gładki krem. Wymieszać z musem jabłkowym z maracuja, sokiem z cytryny i syropem z geranii. Śmietankę ubić na kremowo. UWAGA! Nie ubijać na sztywno! Ostrożnie ale dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i kolejno obie masy ze sobą.
Kto nie ma możliwości nabycia wspomnianego produktu może tradycyjnie zastąpić go klasyczną kremówką z żelatyną. Wówczas do produkcji bierze się łącznie 900 ml słodkiej kremówki 36%, usztywnionej 10 płatami żelatyny (7 x 12 cm - albo granulatu w ilości zalecanej na opakowaniu).
O jednym nie wolno zapomnieć. Jeżeli w dniu podawania tortu na dworze będzie panować upalna temperatura wówczas obowiązkowo należy nieco powiększyć ilość żelatyny

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem cytrynowym (ew. likierem) i sproszkowanym cynamonem.
Maczać w tym na krótko biszkopciki i niezwłocznie układać w formie, przekładając masą kremową, tak jak się postępuje przy robieniu Tiramisu.


Na koniec posypać tartą czekoladą, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Z doświadczenia mogę śmiało zaręczyć, że jest tak pyszny, że po postawieniu na stole migiem znika z talerzyków. Ku dodatkowej satysfakcji warto jest wiedzieć, że jest szczególnie uwielbiany przez dzieci.
* - QimiQ jest to samo zelująca śmietana; austriacki produkt nabiałowy - 15% słodkiej śmietany już wysoko gatunkową żelatyną. Bez problemów łączy się z tłuszczami, alkoholem i kwaśnymi produktami; wielka ulga dla osób nieufnie podchodzących do tematu żelatyna. Do nabycia także w wersji z dodatkiem wanilii.
W każdej wersji QimiQ posiada wielomiesięczną gwarancję, wiec kupując śmiało można zrobić większy zapas. Zamknięty w oryginalnym opakowaniu nie wymaga przechowywania w lodówce!
W Austrii jest do kupienia niemal w każdym sklepie spożywczym. Wiem, że produkt od kilku lat jest także sprowadzany do Polski.

** - mus jabłkowy wymieszany z przecierem z owocu maracuja - w Austrii i w Niemczech do kupienia jako gotowy produkt; można zastąpić przecierem własnej roboty z wyważonym dodatkiem cukru albo w ostateczności czystego przecieru z samego jabłka ugotowanego bez skórki nad parą.

*** - aromatyzowany syrop cukrowy przygotowuje się następująco: na 100 ml wody bierze się 100 g cukru. Wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Odczekać aż cukier się całkowicie rozpuści.
Na koniec dodać nieco kropel jakiegoś jasnego syropu owocowego. Ostudzić.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ooo... bardzo mi sie podoba. Czuje mila alternatywe do (troche juz nudnego)smaku tiramisu. A jak jeszcze sie pokusimy na zrobienie domowego przecieru jablkowego z marakuja - u nas gotowiec w takiej postaci nie wystepuje - to dopiero bedzie szyk. Tak mi sie wydaje. Pozdrowienia.
    kokliko

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Wreszcie wielki sukces w walce z nadwagą!

Nie dam rady policzyć ile to lat minęło kiedy ważyłem poniżej 111 kg. Przypomnę, że wiosną tego roku powziąłem kolejne postanowienie o zami...