sobota, 16 czerwca 2018

Ciasto na pizzę.

W związku z licznymi zapytaniami  dwa najlepsze przepisy jakie mam.


Ciasto na pizzę.

Oryginalny neapolitański przepis na ciasto z zakwasem chlebowym i drożdżami.

Składniki:
1 litr wody
1,7 kg gładkiej pszennej maki (typ 480 lub 00)
5 g świeżych drożdży
12 g miałkiej soli
szczypta cukru
4 g zakwasu chlebowego

Wykonanie:
wymieszać ze sobą wodę, drożdże, zakwas chlebowy i mąkę. Dopiero gdy sie wszystkie składniki połączą dodać sól. Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, z którego uformować kulę. Na środku odcisnąć duże zagłębienie i ponownie sklejając w kulę, zamknąć w środku jak najwięcej powietrza.
Przykryć wilgotną ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 0,5 godziny.
W każdym razie tak długo aż na powierzchni pojawią sie pęcherze.
Wtedy dalej zagniatać przez kwadrans i na koniec podzielić na porcje w formie mniejszych kul. Tak samo jak wyżej, w każdej uczynić zagłębienie
i skleić zamykając w środku jak najwięcej powietrza.
Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. W efekcie na każdej porcji ciasta powinny pojawić się liczne pęcherze.
Na koniec rozwałkować na krążki życzonej wielkości pozostawiając zgrubienie na obrzeżu dookoła.

Uproszczony przepis na ciasto czysto drożdżowe.

Składniki:
0,5 kostki świeżych drożdży (20 g)
250 ml letnio cieplej wody
350 g gładkiej pszennej mąki (typ 500 - 700)
1 łyżka oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki miałkiej soli

Wykonanie:
drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem oliwy. Dodać mąkę i sól.
Wyrabiać na jednolite gładkie ciasto tak długo aż samo zacznie odchodzić od ścianek miski. Pod przykryciem odstawić  na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ponieważ raczej nie mam szansy na zakwas to wybieram to drugie ciasto.Musze sobie ten przepis wydrukować, bardzo mi się podoba.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ nic łatwiejszego. Sklepy z tzw. zdrową żywnością od lat prowadzą sprzedaż zakwasu chlebowego w proszku. Ja stosuję taki właśnie bo też nie mam innego.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...