wtorek, 26 czerwca 2018

Skorpena* z patelni

Będąc na urlopie nad Adriatykiem trudno jest zrezygnować ze skosztowania tamtejszych ryb na świeżo. Dzisiaj skorpena z patelni. W polskich warunkach można ją od biedy zastąpić morszczukiem.


Składniki:
400 - 500 g filetów ze skorpeny (w zastępstwie morszczuka - szczupaka morskiego)

Podczas filetowania należy uważać na niebezpiecznie ostre kolce. Niektóre zawierają jad powodujący bolesne ukłucia.
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miałkiej soli
czarny pieprz prosto z młynka
olej do smażenia
1 - 2 łyżki masła do smażenia

Wykonanie:
mąkę dokładnie wymieszać z papryką i z solą. Filety rybne pozbawić ości.
UWAGA! Skorpena może mieć ich dość sporo.
Obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
W tym czasie sól wyciągnie z mięsa ryby nieco wilgoci przez co podczas smażenia taka panierka stanie się apetycznie chrupka.
Smażyć na gorącej mieszance oliwy z masłem.
Podawać z sałatką z pomidorów i białej cebuli z dodatkiem gęstego greckiego jogurtu.

* - skorpena - drapieżna morska ryba; żyje w Morzu Śródziemnym, występuje także w Oceanie Atlantyckim; smakowo żadna rewelacja ale warto spróbować aby wiedzieć jak smakuje.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Antrykot z jelenia na dwa sposoby.

Gdy w gronie znajomych ma się myśliwego to pod koniec sezonu łowczego dość często dostaje się w upominku różne dary lasu. Głównie dlatego, ż...